Iran-kortti ilmestyi Start-pöytään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Iran-kortti ilmestyi Start-pöytään

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama käy kovaa kamppailua saadakseen maansa senaatin ydinaseita rajoittavan Start-sopimukseen taakse. Vahvin kortti tässä pelissä saattaa yllättäen olla Iran. Toiveet siitä, että Yhdysvaltain senaatti ehtisi ratifioida sopimuksen vielä tänä vuonna ovat uhkaavasti huvenneet.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama käy kovaa kamppailua saadakseen maansa senaatin ydinaseita rajoittavan Start-sopimukseen taakse. Vahvin kortti tässä pelissä saattaa yllättäen olla Iran. Toiveet siitä, että Yhdysvaltain senaatti ehtisi ratifioida sopimuksen vielä tänä vuonna ovat uhkaavasti huvenneet.

Obama on kuitenkin vakuuttanut uskovansa, että senaatin hyväksyntä saadaan sopimukselle, jota hän pitää Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden kulmakivenä.

Obama muistutti hiljan myös Startin roolista ydinmateriaalin valvonnassa ja ydinaseiden leviämisen estämisessä. Samalla esiin nousi Venäjän tärkeä rooli Iranin vastaisten pakotteiden toimeenpanossa.

Venäjän suopeus yllätti

Senaatti vaarantaa Iranin ydinaseita vastaan kootun liittouman, jos se jättää Startin hyväksymättä, Valkoisessa talossa ydinaserajoituksesta vastaava Gary Samore varoittaa.

Samoren mukaan Venäjä on ollut jopa odottamattoman aktiivisesti mukana Iranin painostamisessa.

Venäjä äänesti kesällä YK:n turvaneuvostossa uusien Iranin pakotteiden puolesta. Lisäksi se perui S-300-ilmapuolustusjärjestelmän myynnin Iranille, joka halusi sitä suojakseen Israelin mahdollista hyökkäystä vastaan.

"Myönnytyksen tarkoitus oli taata Yhdysvaltain senaatin oikea johtopäätös" eli Startin allekirjoitus, George Mason -yliopiston Venäjän-tuntija Mark Katz arvioi.

Hänkin uskoo Venäjän harkitsevan asiaa uudelleen, jos Start ei menekään läpi. Venäjän duuma odottaa Yhdysvaltain ratifiointia ennen kuin siunaa Startin.

Vähemmän ydinkärkiä

Ydinaseriisuntaa ajavan Global Zero -liikkeen puheenjohtaja ja entinen aserajoitusneuvottelija Richard Burt huomauttaa, että Start-sopimusta vastustaa maailmassa vain kaksi hallitusta: Iran ja Pohjois-Korea.

Obama ja Venäjän presidentti Dmitri Medvedev allekirjoittivat uuden Start-sopimuksen huhtikuussa. Se korvaa joulukuussa rauenneen vanhan Startin.

Uudessa sopimuksessa Yhdysvallat ja Venäjä sitoutuvat vähentämään strategisia ydinaseitaan 30 prosenttia seitsemässä vuodessa. Se jättäisi kummallekin noin 1 550 ydinkärkeä.

Vaalitulos vaikeutti

Tänä vuonna Startin taakse tarvittaisiin senaatissa demokraattien lisäksi kahdeksan republikaania. Demokraattien enemmistö senaatissa kutistui marraskuun vaaleissa, joten vuodenvaihteen jälkeen republikaanien ääniä tarvitaankin 14.

Republikaanit pyrkivät lykkäämään päätöksen ensi vuoteen ja kiristävät rahaa ydinaseiden nykyaikaistamiseen. Hallitus on luvannut siihen 62 miljardia euroa kymmenessä vuodessa, jos Start ratifiodaan tänä vuonna.

Start-sopimusta aiemmin arvostellut republikaanien aserajoitusasiantuntija Stephen Rademaker vaihtoi kantaansa Iran-kuvion vuoksia.

"Jos olisin senaattori, äänestäisin sopimuksen puolesta", Rademaker sanoo, mutta luettelee perään liudan ehtoja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia