Iran ja Turkki vahingoittavat siviilejä Kurdistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Iran ja Turkki vahingoittavat siviilejä Kurdistanissa

Iran ja Turkki eivät tee tarpeeksi estääkseen siviilien kärsimykset iskuissaan Irakin Kurdistaniin, sanoo Human Rights Watch.

Turkki ja Iran eivät tee tarpeeksi estääkseen siviiliuhrien syntymisen hyökkäyksessään Irakin Kurdistaniin, sanoo Human Rights Watch. Järjestön mukaan iskuissa on kuollut kymmeniä siviilejä ja sadat ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

"Vuodesta vuoteen Pohjois-Irakin siviilit joutuvat kärsimään näistä rajat ylittävistä iskuista, mutta juuri nyt tilanne on kamala", sanoo järjestön Lähi-Idän varajohtaja Joe Stork.

Iran aloitti hyökkäyksen heinäkuun puolivälissä, ja Turkki elokuussa. Pommituksia on tehty siitä lähtien, kun Irakin kurdit saivat autonomian, ja niitä perustellaan kurdisissien vastaisella taistelulla. Turkki nimeää vastustajakseen Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) ja Iran Kurdistanin vapaa elämä -puolueen (PJAK).

Human Rights Watchin mukaan monilla kohdealueista kuitenkin on pääasiassa siviilejä. Järjestön mukaan vaikuttaa siltä, että Iranin säännöllisten pommitusten tarkoitus on luoda alueelle niin sanottu "puskurivyöhyke" häätämällä siviilit pois tietyiltä alueilta rajan tuntumasta.

"Todistusaineiston valossa näyttää siltä, että Turkki ja Iran eivät tee tarpeeksi varmistaakseen, että hyökkäyksillä on mahdollisimman pieni vaikutus siviileihin, ja Iranin tapauksessa maa, ainakin hyvin mahdolllisesti, tarkoituksella kohdistaa hyökkäykset siviileihin", sanoo Stork.

Hän vaati, että maiden on noudatettava kansainvälistä humanitaarista lakia, olivat niiden syyt hyökkäyksiin mitkä tahansa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia