IRAK: Iran pidättelee shiiojen hyökkäyshaluja? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

IRAK: Iran pidättelee shiiojen hyökkäyshaluja?

Yhdysvaltain hallitus on kuukausia valittanut, että Iranin sekaantuminen Irakin asioihin uhkaa maan vakautta ja amerikkalaisjoukkoja siellä. Tosiasiassa Iran saattaa pidätellä Irakin shiioja hyökkäämästä täydellä voimalla amerikkalaisten kimppuun. Presidentti George W. Bushin hallitus ei näytä täysin oivaltaneen, että Yhdysvaltain miehityksen jatkuminen Irakissa riippuu nyt Iranin ja sen irakilaisten shiia-liittolaisten sietokyvystä.

Washington, 25.09.06 (IPS) - Yhdysvaltain hallitus on kuukausia valittanut, että Iranin sekaantuminen Irakin asioihin uhkaa maan vakautta ja amerikkalaisjoukkoja siellä. Tosiasiassa Iran saattaa pidätellä Irakin shiioja hyökkäämästä täydellä voimalla amerikkalaisten kimppuun.

Presidentti George W. Bushin hallitus ei näytä täysin oivaltaneen, että Yhdysvaltain miehityksen jatkuminen Irakissa riippuu nyt Iranin ja sen irakilaisten shiia-liittolaisten sietokyvystä. Irakilaisista noin 60 prosenttia lukeutuu shiiamuslimeihin.

Miehityksen jatkuttua 3,5 vuotta Yhdysvaltain armeija ei ole enää todellinen mahtitekijä Irakissa. Merivoimien tiedustelupäällikkö myönsi hiljan, että amerikkalaiset eivät pysty murtamaan sunnikapinallisten otetta läntisestä Anbarin maakunnasta.

Pääuhkan muodostavat kuitenkin Iranin kanssa liittoutuneet shiiat, joiden kärjessä on Moqtada al-Sadrin johtama Mahdin armeija. Sen voima riittäisi jo tekemään miehityksen jatkamisen mahdottomaksi.

Vielä huhtikuussa 2004 amerikkalaiset uskalsivat ryhtyä Najafissa yhteenottoon Mahdin armeijan kanssa, jolla arvioitiin silloin olleen 10 000 huonosti koulutettua taistelijaa.

Sittemmin amerikkalaiset eivät ole esittäneet lukuja Mahdin vahvuudesta, mutta brittiläinen Catham House puhuu jopa sadoista tuhansista miehistä. Vaikka arvio olisi ylimitoitettu, Mahdin armeija on joka tapauksessa Irakin vahvin poliittis-sotilaallinen ryhmä.

Mahdin armeija hallitsee Sadr Cityksi kutsuttua Bagdadin valtavaa shiia-aluetta, jossa asuu puolet pääkaupunkilaisista. Vielä tärkeämpi on ryhmän ote etelän shiiamaakunnista.

Yhdysvaltain puolustusvoimien entinen korkea tiedusteluvirkailija Patrick Lang arvioi kesällä, että Mahdi pystyisi vaikeuttamaan ratkaisevasti amerikkalaisjoukkojen toimintaa sulkemalla eteläiset huoltoreitit.

Langin mukaan amerikkalaisjoukkojen aseman tekemiseen todella tukalaksi riittäisi huoltoreittien osittainenkin katkaisu.

Sekä amerikkalaiset että Irakin pääministeri Nouri al-Maliki ovat tajunneet, että Sadr on liian voimakas nujerrettavaksi sotilaallisesti.

Irakilaiset joukot tekivät amerikkalaisten tuella elokuussa ratsioita Sadr Cityyn, mutta Maliki tuomitsi operaation televisiossa ja lupasi, ettei se toistu.

Washington Post siteerasi hiljan "liittouman ylempää upseeria", jonka mukaan Mahdin armeijan aiheuttamaan ongelmaan ei ole sotilaallista ratkaisua.

Yhdysvallat ei kuitenkaan näytä vielä uskovan, että Sadrilla on sekä halua että voimaa Yhdysvaltain miehityksen lopettamiseen.

Sadrin varamies Mustafa Yaqoubi sanoi Washington Postin haastattelussa elokuussa, että miehittäjät eivät ymmärrä poistua, ellei operaation jatkamista tehdä heille riittävän hankalaksi.

Irakin shiiat eivät ole antaneet Yhdysvalloille anteeksi "petosta" vuodelta 1991. USA usutti shiiat kapinaan, mutta katsoi lopulta vierestä, kun Saddam Hussein kukisti sen verisesti.

Selvä enemmistö Irakin shiioista vastusti mielipidetiedustelujen mukaan miehitystä alusta asti. Viha amerikkalaisia kohtaan on sittemmin vain kasvanut.

Los Angeles Times raportoi toukokuussa, että aiemmin maltillisena pidetty Kerbalan ayatollah Mohammed Taqi Moderessi julisti perjantairukouksissa "kuolemaa amerikkalaisille".

Jos Mahdin armeija todella valmistelee yhteenottoa amerikkalaisjoukkojen kanssa, ainoa pidäke sille on Iran.

Iranin etujen mukaista on pitää amerikkalaiset Irakissa eräänlaisina panttivankeina. Joukothan olisivat Iranin kostoiskujen ulottuvilla, jos Yhdysvallat päättäisi hyökätä sinne ydinteknologiasta syntyneen kiistan vuoksi.

Eräät Iranin johtajat ovat viime aikoina lausuneet, että Irakin pitää toki vapautua miehityksestä, mutta ei välittömästi, koska se aiheuttaisi epävakautta.

Olisi yllättävää, ellei Iran toppuuttelisi Sadria hyökkäämästä miehitysjoukkojen kimppuun ennen kuin Bushin hallitus on pääsyt Iranin kanssa sopimukseen - tai vaihdettu uuteen ja myötämielisempään.

Langin mukaan Bushin avustajat eivät kuitenkaan tunnu täysin käsittävän, miten perusteellisesti voimatasapaino on Irakissa muuttunut."He eivät ajattele niin. He uskovat yhä, että operaatio on heidän hallinnassaan", Lang kommentoi IPS:lle.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia