Intiaa vaaditaan laajentamaan lapsityökieltoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Intiaa vaaditaan laajentamaan lapsityökieltoa

Ay-liikkeen maailmanjärjestö suosittaa Intiaa laajentamaan lapsityökieltoa koskevia säädöksiä, Juhani Artto kirjoittaa.

Intian vuodelta 1986 peräisin oleva lapsityötä määrittelevä laki nimeää "13 ammattia ja 57 tuotantoprosessia, jotka ovat terveys- ja tapaturmariskien vuoksi kiellettyjä alle 14-vuotiaille lapsillle", Juhani Artto kirjoittaa SASKin verkkosivuilla.

Tehdas- ja kaivostyö sekä yötyö ovat kieltolistalla, mutta lasten työnteko on sallittua perheviljelmillä sekä perheyrityksissä.

"Ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC suosittelee tuoreessa raportissaan, että Intian päättäjät ulottaisivat lapsityökiellon koskemaan myös perheviljelmiä ja perheyrityksiä" Artto toteaa.

Sen ohella ITUC suosittaa, että Intia nostaisi vaarallisten töiden alaikärajan nykyisestä 14 vuodesta Kansainvälisen työjärjestön ILOn sopimusten mukaiseen 18 vuoteen.

ITUC:n raportin mukaan lasten työnteko on Intiassa mittava ongelma, joka johtuu äärimmäisestä köyhyydestä sekä voimavarojen puutteesta lainsäädännön toimeenpanoon. ITUC myös huomauttaa, että suvaitsevaisuus lapsityötä kohtaan ja kaikille avoimen, ilmaisen koulutusjärjestelmän puute luovat edellytyksiä lapsityön rehottamiselle.

Intian hallitus arvioi, että 5-14 vuotiaista lapsista 16,4 miljoonaa on työelämässä, eniten maataloudessa. Kansalaisjärjestöjen arviot ovat hallituksen arvioon nähden moninkertaisia.

"UNICEFin mukaan 0,5 miljoonaa lasta on pakotettu prostituutioon. Luku voi olla yli kaksinkertainen, kansalaisjärjestöt arvioivat. Lapsiprostituutio on yleisintä Goassa ja muilla turistialueilla", Artto muistuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia