IMF: Fossiilisten polttoaineiden kulut biljoonia euroja vuodessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

IMF: Fossiilisten polttoaineiden kulut biljoonia euroja vuodessa

Mikäli terveyss- ja ympäristökulut lasketaan mukaan, fossiilisten polttoaineiden tukeminen maksaa maailmalle lähes viisi biljoonaa euroa vuodessa, sanoo Kansainvälinen valuuttarahasto.

Fossiilisten polttoaineiden tukeminen – mukaan lukien terveyteen ja ympäristöön liittyvät kulut – maksaa maailmalle tänä vuonna lähes viisi biljoonaa euroa, sanoo Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF).

IMF:n tuoreen analyysin mukaan mikäli fossiilisten polttoaineiden kustannuksiin lasketaan suorien tukien lisäksi myös esimerkiksi saastumiseen aiheuttamat terveys- ja ympäristökulut sekä ilmastonmuutoksen vaikutukset, hinnaksi tulee tänä vuonna 5,3 biljoonaa dollaria eli noin 4,74 biljoonaa euroa.

Brittilehti Guardianin mukaan summa, joka on 6,5 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta, oli yllätys tutkijoillekin. Se on enemmän kuin maailman hallitukset käyttävät yhteensä esimerkiksi terveyskuluihin.

Mikäli summasta päästäisiin eroon, päästöjä voitaisiin IMF:n mukaan vähentää yli 20 prosenttia ja puolittaa ilmansaasteista johtuvat kuolemat.

Analyysin mukaan yli puolet summasta on rahaa, joka käytetään hoitamaan ilmansaasteiden uhreja ja joka menetetään sairauksien ja ennenaikaisten kuolemien vuoksi. Varsinainen suora polttoainetuki edustaa summasta vain kuutta prosenttia.

Suurin saastuttaja on IMF:n mukaan Kiina, jonka osuus on yli kaksi biljoonaa euroa. Sen jälkeen tulevat Yhdysvallat, Venäjä, EU ja Intia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia