Ilmastopaneeli: Varautuminen äärisäihin pitää aloittaa viipymättä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastopaneeli: Varautuminen äärisäihin pitää aloittaa viipymättä

Tehokkaat strategiat katastrofiriskien käsittelyyn löytyvät esimerkiksi kestävän kehityksen ajattelusta, sanoo IPCC.

YK:n ilmastopaneeli IPCC on julkistanut lopullisen versionsa sään ääri-ilmiöihin keskittyvästä raportista eikä ennuste ei ole hyvä.

Paneelin mukaan tulevaisuudessa yleistyvät lämpimät ilmasto-olosuhteet ovat mitä suurimmalla todennäköisyydellä suotuisampia entistä voimakkaammille sääilmiöille.

Viimeaikaiset äärisäät sopivat raportin mukaan ennustettuun malliin, jossa tulvat pahenevat, trooppiset myrskyt voimistuvat, ja lämpöaallot vaivaavat esimerkiksi Etelä-Eurooppaa.

Voimakkaammin muutokset tulevat kuitenkin vaikuttamaan alueisiin, jossa köyhyys ja liikakansoitus vaikeuttavat mahdollisuuksia torjua ilmastonmuutoksen haittoja.

Esimerkiksi pienet ranta- ja saarivaltiot sekä väestöt jotka jo elävät tulvariskialueilla Etelä-Aasiassa tulevat ajautumaan entistä ahtaammalle, ja sääilmiöt voivat tietää pakkomuuttoa miljoonille elinolojen huonontuessa.

“Keskeinen sanoma raportissa kuitenkin on, että tiedämme tarpeeksi tehdäksemme hyviä päätöksiä ilmastoon liittyvien riskien hallitsemiseksi”, sanoo Stanfordin Yliopiston ilmastotutkija Chris Field, yksi raportin laatijoista.

Ilmastopaneelin lausunto patistaa valtioita hyödyntämään olemassaolevaa tietoa, ja painottaa että vaikka ympäristö- ja sosiaaliset riskitekijät vaihtelevat aluettain, tehokkaat strategiat katastrofiriskien käsittelyyn ovat samankaltaisia, ja löytyvät esimerkiksi kestävän kehityksen puitteissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia