Ilmastonmuutos ei huoleta arabimaissa – Veden saastuminen on kansalaisten suurin ympäristöhuoli | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastonmuutos ei huoleta arabimaissa – Veden saastuminen on kansalaisten suurin ympäristöhuoli

Ihmisten arkeen kytkeytyvät paikalliset ympäristöongelmat jättävät globaalit ongelmat varjoonsa. Esimerkiksi kuwaitilaisista vain 12 prosenttia pitää ilmastonmuutosta hyvin vakavana ongelmana.

Ilmakuva Niilin varrelta Luxorista.

Niili on merkittävä makean veden lähde muun muassa Sudanille ja Egyptille. Ilmakuva Egyptin Luxorista. Kuva: Bionet / Wikimedia Commons.

Arabimaissa pidetään veden saastumista ja jäteongelmaa pahimpina ympäristöongelmina, mutta suhteellisen harvat ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta, todetaan Arab Barometer -tutkimusverkoston julkaisussa.

Veden saastumista piti hyvin vakavana ongelmana 70 prosenttia ja jäteongelmaa 65 prosenttia vastaajista, ilmastonmuutosta vain 38 prosenttia.

Näkemyksissä oli huomattavia maakohtaisia eroja, mutta perusasetelma oli kaikissa maissa sama: veden saastuminen ja jätteet huolestuttavat ihmisiä selvästi enemmän kuin ilmastonmuutos. Eniten ilmastonmuutos huolestutti libanonilaisia, joista 51 prosenttia piti sitä hyvin vakavana ongelmana. Kuwaitilaisista näin ajatteli vain 12 prosenttia.

Ehkä hieman yllättäen monissa maissa nuoret aikuiset olivat vähemmän huolissaan ilmastonmuutoksesta kuin yli 30-vuotiaat, vaikka päinvastaisiakin esimerkkejä löytyi.

Tutkimusta voi tulkita siten, että ihmisten arkeen välittömästi kytkeytyvät paikalliset huolenaiheet jättävät globaalit ongelmat varjoonsa. Toisaalta ilmastonmuutoksellakin on yhteytensä alueen ennestään niukkojen vesivarantojen ehtymiseen.

Kyselytutkimus toteutettiin kahdessa vaiheessa vuosina 2018–2019 ja 2020–2021. Tutkimuksessa oli edustettuna 11 valtiota sekä Palestiinalaishallinnon alue. Kaikki arabimaat eivät siis olleet mukana; esimerkiksi maailman merkittävin öljynviejämaa Saudi-Arabia puuttuu joukosta.

Kuudessa maassa vastaajilta kysyttiin lisäksi, mikä on heidän mielestään tärkein kohde hallituksen rahankäytölle. Terveydenhuolto ja koulutus olivat ylivoimaisesti suosituimmat vastaukset. Ympäristönsuojelua piti tärkeimpänä kohteena 3–7 prosenttia vastaajista eri maissa.

Dubaissa on parhaillaan käynnissä lajissaan ensimmäinen Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ilmastokokous, johon osallistuu maiden hallitusten lisäksi myös liike-elämän ja kansalaisjärjestöjen edustajia alueen maista.

Lisää uusi kommentti