Ilmastonmuutoksesta jättikustannukset maailmantaloudelle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastonmuutoksesta jättikustannukset maailmantaloudelle

Bruttokansatuote tulee alenemaan ilmastonmuutoksen takia 3,6 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, ennustaa järjestö.

Ilmastonmuutoksen ennustetaan hidastavan maailman talouskasvua useilla prosenteilla. Kehitysyhteistyöjärjestö DARA:n syyskuussa julkaiseman raportin mukaan hintalappu syntyy lämpötilan kohoamisesta, merenpinnan noususta ja hiilipäästöistä.

Suurien talouksien, kuten Kiinan, Intian ja Yhdysvaltojen talous saattaa hidastua useita prosentteja seuraavien vuosikymmenien aikana. Vähemmän kehittyneissä maissa hidastuminen voi olla jopa 11 prosenttia BKT:stä.

Taloudellisten menetysten lisäksi raportissa korostetaan myös inhimillisiä menetyksiä. Ilmastonmuutoksesta johtuviin sairauksiin ja nälänhätään arvioidaan menehtyvän tulevaisuudessa jopa viisi miljoonaa ihmistä vuosittain.

Ilmastonmuutos maksaa maailmantaloudelle DARA:n arvion mukaan jo nyt yli biljoona dollaria vuodessa. Jos ilmastonmuutoksen torjuviin toimiin ei pian ryhdytä, summan arvellaan tuplaantuvan vuoteen 2030 mennessä, tarkoittaen 3,6 prosentin laskua bruttokansantuotteeseen.

Raportissa korostetaan, että jos edes 0,5 prosenttia maailman bruttokansantuotteesta sijoitettaisiin puhtaaseen teknologiaan seuraavan vuosikymmen aikana, voitaisiin varmistaa, ettei maailman keskilämpötila ylitä tieteellisesti merkittävänä pidettyä kahta astetta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia