Ilmastokokouksessa ei luvattu uusia päästövähennyksiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmastokokouksessa ei luvattu uusia päästövähennyksiä

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon piti kokousta historiallisena, mutta kokous sai myös kritiikkiä kunnianhimon puutteesta.

New Yorkissa tiistaina pidetty YK:n ilmastokokous keräsi paikalle toistasataa maailman johtajaa, jotka lupasivat muun muassa lisätä köyhien maiden ilmastorahoitusta ja lopettaa metsien häviämisen. Varsinaisia uusia päästövähennyssitoumuksia ei kuitenkaan tehty.

Kokouksen koolle kutsunut YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon luonnehti päivää "mahtavaksi". Se kokosi yhteen maailman johtajia enemmän kuin koskaan, ja kokouksessa uusittiin lupaus rajoittaa keskilämpötilan nousu alle kahteen asteeseen, hän muistutti.

Kokouksen tavoitteena oli pohjustaa ensi vuoden lopussa Pariisissa solmittavaa ilmastosopimusta.

Vain hetkeä Banin jälkeen puhunut Etelä-Afrikan entisen presidentin Nelson Mandelan leski Graça Machel kuitenkin kritisoi kokousta. Hän vaati maailmalta lisää kunnianhimoa.

"Haasteen valtavuuden ja tänään kuultujen vastausten välillä on valtava epäsuhta", hän sanoi Guardian-lehden mukaan.

Obama lupasi uusia tavoitteita

Yksi kokouksen merkittävimmistä lupauksista oli hallitusten, monikansallisten yhtiöiden ja kampanjaryhmien julistus, jonka mukaan maailman luonnonmetsien häviäminen pysäytetään vuoteen 2030 mennessä.

Brasilia kuitenkin jättäytyi julistuksesta pois sanoen, ettei sitä otettu neuvotteluihin mukaan. Myös ympäristöjärjestö Greenpeacen johtajan Kumi Naidoon mukaan julistuksesta puuttuvat kunnianhimoiset tavoitteet ja konkreettiset toimet, Guardian kertoo.

Ranska puolestaan ilmoitti antavansa miljardi dollaria eli noin 776 miljoonaa euroa rahapulasta kärsivään köyhien maiden ilmastorahastoon.

Odotetuimmat puheet pitivät Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sekä Kiinan varapääministeri Zhang Gaoli. Hekään eivät tehneet uusia lupauksia. Obama muistutti Kiinan ja Yhdysvaltain vastuusta maailman suurimpina saastuttajina ja kertoi, että Yhdysvallat valmistelee kunnianhimoisia uusia tavoitteita päästöjen leikkaamiseksi lisää vuoteen 2050 mennessä. Yksityiskohdat julkistetaan ensi vuoden Pariisin ilmastokokouksen alla.

Suomen puheenvuoron kokouksessa piti tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hän muistutti, että ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tähtäävät toimet voivat tarjota myös taloudellisia mahdollisuuksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia