Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ylitti globaalisti ennätystason | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ylitti globaalisti ennätystason

Pitkään ennustettu 400 ppm:n pitoisuus ylittyi maaliskuussa.

Hiilidioksidin määrä ilmakehässä nousi maaliskuussa globaalisti ensimmäistä kertaa yli 400 ppm:n haamurajan, kertoo Yhdysvaltain valtamerien ja ilmakehän tutkimuslaitos (NOAA).

Pitoisuus oli NOAA:n mittausten mukaan maaliskuussa 400,83 ppm:ää eli miljoonasosaa, ja se perustuu 40 tutkimusaseman mittauksiin. Ylitystä on ennustettu pitkään, sillä 400 ppm:n pitoisuudet on jo aiemmin ylitetty ainakin arktisilla alueilla sekä Havaijilla.

Käytännön merkitystä 400 ppm:llä ei varsinaisesti ole, mutta ylitys on yksi osoitus vauhdista, jolla hiilidioksidi lisääntyy ilmakehässä.

"Tämä tarkoittaa, että ihmisen fossiilisten polttoaineiden käyttö on nostanut globaalisti hiilidioksidipitoisuuuksia yli 120 ppm:ää verrattuna esiteollisiin aikoihin. Puolet noususta on tapahtunut vuodesta 1980 alkaen", sanoo johtava tutkija Pieter Tans NOAA:sta.

Turvallisena hiilidioksidipitoisuutena ilmakehässä on pidetty 350:tä ppm:ää.

Ennätyksen pitäisikin toimia muistutuksena Pariisin ilmastokokouksen neuvottelijoille tänä vuonna, toteaa tutkija Ed Hawkins Readingin yliopistosta Guardian-lehdelle. Hän muistuttaa, että viimeksi maapallon historiassa hiilidioksidia on ollut ilmakehässä näin paljon yli miljoona vuotta sitten, ennen ihmisen syntymää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia