Ihmisoikeuksien polkeminen kiihtyy arabimaissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeuksien polkeminen kiihtyy arabimaissa

Ihmisoikeustilanne jatkoi vuonna 2008 heikkenemistään Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan arabimaissa, tuore raportti paljastaa. Sorto kohdistuu uudistusten ja ihmisoikeuksien
puolustajiin sekä riippumattomiin viestimiin, mutta myös viattomat
sivulliset joutuvat kärsimään.

Ihmisoikeustilanne jatkoi vuonna 2008 heikkenemistään Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan arabimaissa, tuore raportti paljastaa.

Kairossa toimiva ihmisoikeustutkimuksen laitos CIHRS arvioi, että arabimaissa uudistukset ovat pysähtyneet ja ihmisoikeudet huonontuneet vakavasti.

"Arabiliitto tukee sotarikollisia, demokratian vastaisia kaappauksia ja ilmaisunvapauden rajoituksia", CIHRS:n johtaja Moataz El Fegiery sanoo.

Raportti muistuttaa, että Arabiliitto tuki viime vuonna Mauritanian sotilaskaappausta sekä Sudanin hallitusta, jota syytetään kansanmurhasta Darfurissa.

Aktivistit sorron kohteena


Vuonna 1994 perustetun Kairo-instituutin ensimmäinen vuosiraportti on otsikoitu "Terrorismin viennistä sorron vientiin".

Raportin mukaan sorto kohdistuu uudistusten ja ihmisoikeuksien puolustajiin sekä riippumattomiin viestimiin, mutta myös viattomat sivulliset joutuvat kärsimään.

Islamistit on paljolti jätetty rauhaan. Raportti näkee sen sijaan "nousevaa uskonnollista kiihkoilua", jonka sytyttäjiä ovat salafismiin kallistuvat hallitukset. Salafistit haluavat palata profeetta Muhammedin aikaiseen "täydelliseen" islamiin, jota myöhemmät vaikutteet ovat heidän mielestään pilanneet.

Raportti kattaa 12 maata tai aluetta, jotka ovat Egypti, Tunisia, Algeria, Marokko, Saudi-Arabia, Bahrain, Syyria, Irak, miehitetyt palestiinalaisalueet, Sudan, Libanon ja Jemen.

Palestiinalaiset ovat kärsineet sekä Israelin rikollisesta miehityksestä että omien järjestöjensä Fatahin ja Hamasin yhteenotoista.

Viime vuonna palestiinalaisia kuoli ensi kertaa enemmän keskinäisessä väkivallassa kuin Israelin iskuissa. Israelin joulukuun lopulla aloittama hyökkäys Gazaan ei ehtinyt muutta tilannetta.

Raportin mukaan Fatah ja Hamas ovat suorastaan kilpailleet vastapuolen vankien kaltoin kohtelussa.

Pahimmat ihmisoikeusloukkaukset tapahtuivat kuitenkin edelleen Irakissa, jossa siviilien surmaamiseen syyllistyvät kaikki sodan osapuolet.

Vähemmistöjä syrjitään


Raportti kertoo etnisten ja uskonnollisten ryhmien välisen jännityksen kasvaneen monissa maissa. Esimerkiksi Bahrain ja Saudi-Arabia syrjivät systemaattisesti shiiamuslimeja, ja Syyria vainoaa kurdejaan. Uskonnollinen kiihkoilu on lisääntynyt Egyptissä, jossa sekä hallitus että islamistiryhmät käyttävät uskontoa politiikan välineenä.

Egyptin vallanpitäjät tekivät kaikkensa estääkseen Muslimiveljeskunnan ja muiden oppositiopuolueiden ehdokasasettelun kuntavaaleissa.

Raportin mukaan Egyptin hallitus kieltäytyy puuttumasta kristittyjen koptien ja muiden vähemmistöjen jatkuvaan syrjintään.

Uskonnonvapauden rajoittamisesta saavat huutia myös Saudi-Arabia ja Algeria.

Raportti moittii lisäksi arabimaiden oikeuslaitosta riippumattomuuden puutteesta ja erilaisten poikkeustuomioistuimien runsaudesta.

"Demokratian kannattajia, ihmisoikeuksien puolustajia, vähemmistöjen jäseniä, bloggareita ja toimittajia on tuomittu puolueellisissa oikeudenkäynneissä useimmissa maissa", raportti kertoo.

Sen mukaan kidutukseen ja vakavaan virka-aseman väärinkäyttöön syyllistyneet eivät yleensä joudu vastuuseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia