Ihmiskauppalakiin tulossa muutoksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmiskauppalakiin tulossa muutoksia

Oikeusministeriö haluaa parantaa muun muassa parituksen uhrien asemaa. 

Oikeusministeriön työryhmä ehdottaa tuoreessa mietinnössään muutoksia ihmiskauppaan liittyvään lainsäädäntöön.

Lakimuutoksella halutaan selventää ihmiskaupan ja paritusrikoksen eroa sekä vastata kansainvälisiin velvoitteisiin, kuten EU:n ihmiskauppadirektiiviin. Ministeriön mukaan suunnitellut muutokset parantavat myös esimerkiksi parituksen kohteena olevan henkilön asemaa rikosprosessissa.

"Hänelle voitaisiin esitutkintaa ja oikeudenkäyntiä varten määrätä avustaja ja tukihenkilö riippumatta siitä, onko hänet katsottu asianomistajaksi ja onko hän esittänyt asiassa vaatimuksia", oikeusministeri Anna-Maija Henriksson sanoo.

Lakiesitystä kirjoittaneessa työryhmässä oli mukana Pro-tukipiste ry. Työryhmän työn pohjana olivat ihmiskaupparaportoijana toimivan vähemmistövaltuutetun kertomus, eduskunnan lausumat ja ihmiskaupan vastastaista toimintasuunnitelmaa päivittäneen ohjausryhmän loppuraportti. Myös hallitusohjelmassa on kiinnitetty huomiota lainsäädännön kehittämiseen. 

Ihmiskauppaan liittyvää hyväksikäyttöä esiintyy arvioiden mukaan erityisesti järjestäytyneessä prostituutiossa. Lisäksi ministeriössä on viime aikoina kiinnitetty huomiota myös työperäiseen ihmiskauppaan.

Ehdotettujen lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian kun ne on hyväksytty ja vahvistettu eduskunnassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia