Ihmiskauppaan kytkeytyvän prostituution tunnistaminen haasteellista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmiskauppaan kytkeytyvän prostituution tunnistaminen haasteellista

Uhrit jäävät usein vaille ihmiskaupan uhreille kuuluvia oikeuksia.

Ihmiskauppailmiön ja sen uhrien tunnistaminen on ongelmallista. Näin on erityisesti prostituutioon liittyvässä ihmiskaupassa. Ongelma on huomattu vähemmistövaltuutetun toimistossa, joka toimii kansallisena ihmiskaupparaportoijana.

– Ihmiskaupan määritelmä laissa on tulkinnanvarainen ja se on osoittautunut hankalaksi soveltaa. Nyt Suomessa tutkitaan ja tuomitaan ihmiskaupan piirteitä omaavia tapauksia muina rikoksina kuten parituksena, toteaa ylitarkastaja Venla Roth vähemmistövaltuutetun toimistosta.

Rothin mukaan olisi tarpeen nähdä, että prostituutiota on monenlaista. Jos kaikki prostituutio määritellään lähtökohtaisesti naisiin kohdistuvaksi väkivallaksi, vaarana on, että yksittäisiin prostituoituihin kohdistuva todellinen ja vakavakin väkivalta jää paradoksaalisesti tunnistamatta ja käsittelemättä oikeusjärjestelmässä.

Ihmiskaupassa on kyse toisen ihmisen hyväksikäyttämisestä, kontrolloimisesta ja alistamisesta. Se tuottaa miljardeja euroja, ja sitä pyörittävät usein rikollisryhmät. Ihmiskauppaan voivat syyllistyä myös uhrien omaiset, ystävät ja tuttavat. On arvioitu, että sadattuhannet joutuvat vuosittain ihmiskaupan uhreiksi Euroopassa. Valtaosa tunnistetuista uhreista on seksikaupan kohteita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia