Ihmiskauppa Suomessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmiskauppa Suomessa

Suomi ei välty ihmiskaupalta, vaan maamme on sekä kauttakulku- että kohdemaa. Suurin osa maamme ihmiskaupasta on pakotettua prostituutiota. Sen lisäksi viitteitä ihmiskaupasta löytyy myös rakennusalalta ja etnisistä ravintoloista.

Arvioiden mukaan Suomi on vuosittain satojen ihmiskaupan uhrien kauttakulku- ja kohdemaa. Venäjältä ja Baltian maista Suomeen kuljetettavia ihmiskauppiaiden uhreja viedään edelleen lähinnä Ruotsiin ja Norjaan, mutta myös muualle Länsi-Eurooppaan.

Valtaosa Suomen ihmiskaupasta on pakotettua prostituutiota, mutta viitteitä työvoiman hyväksikäytöstä on Suomessa löytynyt muun muassa rakennustyömailla ja etnisissä ravintoloissa. Usein hyväksikäytettyä työvoimaa on tuotu laittomasti maahan entisen Neuvostoliiton maista, Lähi- ja Kaukoidästä sekä Kaakkois-Euroopasta.

Työttömyydestä prostituutioon Prostituutio ja paritus on enimmäkseen virolaisen ja venäläisen järjestäytyneen rikollisuuden käsissä. Poliisin arvion mukaan seksibisneksessä työskentelee vuosittain 10 000 naista. Tutkimusten mukaan suuri osa naisista on Suomeen tullessaan ollut tietoisia tulevasta työstään. He kuitenkin joutuvat elämään rikollisten vallan alla ja heidän täytyy työskennellä rikollisjärjestön hyväksi tietty aika.

Itänaapurista tulevan prostituution taustalla on Neuvostoliiton romahtamisen mukanaan tuoma naisten työttömyys. Esimerkiksi Suomen rajalla Murmanskissa vuonna 2000 oli peräti 61 prosenttia naisista vailla työtä. Naisten työllisyystilanne ja tulotaso on huono myös Virossa. Prostituoituina Suomessa toimivat naiset saavat yleensä puolet tai kolmasosan palkkiosta itselleen, joten viikossa ansaitsee saman minkä Virossa puolessa vuodessa.

Lapsikaupan mahdollisuutta ei voi jättää Suomessakaan huomiotta. Riskiryhmänä ovat erityisesti yksin maahan saapuvat alaikäiset turvapaikanhakijat. On mahdollista, että Suomeen myydään lapsia seksuaalista hyväksikäyttöä varten. Viranomaisten mukaan täysin varmaa kuitenkin on, että Suomi on lapsikaupan kauttakulkumaa. Vaikka Suomessa tapahtuvasta lapsikaupasta ei olekaan näyttöjä, syyllistyvät lukuisat suomalaiset lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön ulkomailla.

Suomen lainsäädäntö tuomitsee ihmiskaupan Suomen rikoslain mukaan alaikäisten seksuaalinen hyväksikäyttö on rikos myös ulkomailla tehtynä. Samoin seksipalveluiden ostaminen julkisella paikalla on laitonta. Ihmiskauppaan liittyviä lisäasetuksia rikoslakiin liitettiin elokuussa 2004 : lainsäädäntö tuntee ihmiskaupan, törkeän ihmiskaupan ja törkeän elinkaupan. Tuomio törkeästä ihmiskaupasta voi olla jopa 10 vuotta vankeutta.

Suomi on mukana kansainvälisessä ihmiskaupan vastaisessa toiminnassa. YKn kansainvälistä rikollisuutta koskevan yleissopimuksen ja sen ihmiskauppaa koskeva lisäpöytäkirja allekirjoitettiin joulukuussa 2000. Samana vuonna Suomi allekirjoitti YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen valinnaisen pöytäkirjan lapsikaupasta, -prostituutiosta ja -pornografiasta.

Elokuussa 2004 astuivat voimaan lainsäädäntömuutokset, joiden avulla Suomen lainsäädäntö saatettiin kansainvälisiä velvoitteita vastaavaksi.

Ihmiskaupan vastainen toimintasuunnitelma valmistui keväällä 2005. Siinä esitetään toimenpiteitä, jotka tähtäävät ihmiskaupan estämiseen, syyllisten rankaisemiseen sekä uhrien tunnistamiseen, suojeluun ja auttamiseen. Uhreja auttamalla ja suojelemalla parhaiten ehkäistään heidän joutumistaan uudestaan rikollisten uhreiksi.

Myös siviilikriisinhallinnassa otetaan ihmiskauppa huomioon. Rauhanturvajoukoissa toimiville annetaan ohjeita, miten ihmiskaupan uhrit tunnistaa sekä miten heitä voi auttaa ja suojella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia