Ihmiskaupan kansainvälinen torjunta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmiskaupan kansainvälinen torjunta

YK:n kansainvälisen rikollisuuden vastaisen yleissopimus lisäpöytäkirjoineen on keskeisin ihmiskaupan vastainen instrumentti. Ne astuivat voimaan 2003. EU-maissa kansallinen lainsäädäntö on muutettu vastaamaan YK:n sopimuksia. Kansainvälisten sopimusten ohella ihmiskauppaa voidaan vähentää lievittämättä köyhyyttä.

Ihmiskauppa on ihmisoikeusrikkomus, jossa uhri on alistetussa asemassa ja hänen vapautensa on riistetty. Tällä perusteella se rikkoo YK:n ihmisoikeuksien julistusta, lapsen oikeuksien sopimusta ja kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksia. YK:n naisten oikeuksien sopimus vuodelta 1979 velvoittaa kaikkia valtioita toimiin naiskaupan ja prostituutiosta hyötymisen estämiseksi.

Keskeisin ihmiskaupan vastainen instrumentti on YK:n kansainvälisen rikollisuuden vastaisen yleissopimuksen lisäpöytäkirja ihmiskaupan, erityisesti nais- ja lapsikaupan, ehkäisemisestä, torjumisesta, rankaisemisesta ja uhrien suojelusta. Sekä yleissopimus että lisäpöytäkirja tulivat kansainvälisesti voimaan vuonna 2003. Kolme vuotta aiemmin YK:ssa valmistui lapsen oikeuksien sopimuksen valinnainen pöytäkirja lapsikaupasta, lapsiprostituutiosta ja -pronografiasta.

EU:n lainsäädäntö ja Etyj:in toiminta Euroopan unioni liittyi YK:n kansainväliseen yleissopimukseen vuonna 2002 ja sopimus tuli saman tien voimaan unionin jäsenmaissa. Jäsenvaltoiden tuli muuttaa kansalliset lainsäädäntönsä YK:n velvoitteet täyttäviksi elokuuhun 2004 menenssä. Suomessa uusi lainsäädäntö tuli voimaan 1.8.2004. Lainsäädännössä kiinnitetään huomiota uhrien tunnistamiseen ja heidän auttamiseensa. Uhreille tulisi tarjota turvapaikka sekä taloudellista ja sosiaalista apua.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on vuosituhannen alusta lähtien ryhtynyt painottamaan voimakkaasti ihmiskaupan torjuntaa ja vastustamista. Etyj pyrkii estämään ihmiskauppaa jäsenmaidensa lainsäädännön ja viranomaisten kouluttamisen avulla. Lisäksi Etyj pyrkii parantamaan matkustusasiakirjojen turvallisuutta ja luotettavuutta.

Etyj perusti vuonna 2003 ihmiskaupan vastaisen erityisedustajan viran. Viran ensimmäinen haltija oli itävaltalainen Helga Konrad. Lokakuussa virkaan vallittiin suomalainen kansanedustaja Eva Biaudet. Eritysedustajan tehtävä on edustaa järjestöä ihmiskaupan vastaisessa yhteistyössä Euroopan neuvostossa ja YK:ssa. Lisäksi eritysedustaja on yhteydessä Etyjin jäsenmaiden hallituksiin.

Köyhyyden lievittäminen Kansainvälisten sopimusten ja kansallisen lainsäädännön lisäksi ihmiskauppaa voidaan parhaiten ehkäistä lievittämällä köyhyyttä. Siksi köyhille maille annettava valtioiden välinen ja myös kansalaisjärjestöjen kautta tapahtuva kehitysapu on tärkeässä asemassa ihmiskaupan torjumisessa. Erityisesti naisten koulutuksen ja työmahdollisuuksien parantaminen auttaa ihmiskauppiaiden uhreiksi helpoimmin joutuvia, heikoimmassa asemassa olevia köyhiä naisia ja lapsia. Myös naisiin kohdistuvaan väkivaltaan, sortoon ja alistamiseen puuttuminen pienentää uhkaa päätyä ihmiskaupan uhriksi.

Monet ihmiskaupan lähtömaat ovat YK:n ja kansainvälisten järjestöjen avustamana ryhtyneet toimiin ihmiskaupan ehkäisemiseksi. Esimerkiksi Nepalissa on UNICEF yhdessä asukkaiden kanssa perustanut rajalle valvontaryhmiä estämään lasten salakuljetuksen rajan yli Intiaan. Afrikassa muun muassa Malin ja Norsunluurannikon hallitukset ovat allekirjoittaneet sopimuksen lapsikaupan pysäyttämisestä. Myös Aasian maissa, kuten Kambodzhassa tehdään työtä nais- ja lapsikauppaa vastaan.

Länsimaiden vastuu Ihmiskaupan kohdemaissa tulisi pyrkiä vähentämään halvan työvoiman ja seksipalveluiden kysyntää. Monien maiden lainsäädännön mukaan prostituutio on laitonta. Esimerkiksi Ruotsissa myös seksipalveluiden ostaminen on rikollista.

Kansainvälisten rauhaturvajoukkojen koulutuksessa on ryhdytty ottamaan huomioon myös ihmiskauppa. Koulutuksen mukaan uhrien tunnistaminen, auttaminen ja suojelu kuuluvat rauhanturvaajan tehtäviin. Tavoitteena on ehkäistä rauhanturvaoperaatioiden yhteydessä ilmenevää naiskauppaa ja prostituutiota. NATO painottaa toimintaohjelmassaan nollatoleranssia ihmiskaupan suhteen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia