Humanitaarinen kriisi kurittaa itsenäistyvää Etelä-Sudania | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Humanitaarinen kriisi kurittaa itsenäistyvää Etelä-Sudania

Etelä-Sudania rasittaa myös kiivas paluumuutto, jonka uskotaan jatkuvan pitkään itsenäistymisen jälkeen.

Pohjois- ja Etelä-Sudanin rajakiistat ovat ajaneet kymmeniätuhansia ihmisiä kodeistaan, kertoo kehitysyhteistyöjärjestö Plan.

Etelä-Sudanin on määrä julistautua autonomiseksi valtioksi 9. heinäkuuta. Pohjois- ja Etelä-Sudan eivät ole kuitenkaan päässeet sopuun maan keskiosan öljyvarojen hallitsemisesta. Pohjoinen ei tunnusta Etelä-Sudanin itsenäisyyttä, jos etelä vaatii Pohjois-Sudanin joukkojen toukokuussa valtaaman öljykaupunki Abyein itselleen.

Kaupungista etelään paenneet ovat raportoineet sotarikoksista, ryöstelystä ja tuhopoltoista. Etelä-Sudan ei ole onnistunut vastaamaan pakolaisten tarpeisiin riittävän tehokkaasti, sillä syntymässä olevan köyhän valtion hallintokoneisto ja liikenneyhteydet ovat heikot. Plan on huolissaan humanitaarisen kriisin syventymisestä ja auttaa alueella tarjoamalla kodeista paenneille välitöntä kriisiapua, kuten majapaikkoja, vettä ja ruokaa.

Valtavan haasteen Etelä-Sudanille aiheuttaa jatkossa myös paluumuuttajien asuttaminen. Noin kolmen miljoonan ihmisen arvioidaan palaavan itsenäistyvään valtioon. Suurin osa heistä on naapurimaissa eläneitä pakolaisia. Etelä-Sudanin Planin mukaan kaikille junilla ja rekoilla maahan saapuville ei riitä tällä hetkellä yösijoja, käymälöitä eikä puhdasta vettä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia