Human Rights Watch suomii EU:ta ihmisoikeusrikkomuksista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Human Rights Watch suomii EU:ta ihmisoikeusrikkomuksista

Ääripuolueiden nousu sekä siirtolaisten kohtelu kertovat Euroopan ihmisoikeustilanteen heikkenemisestä, sanoo ihmisoikeusjärjestö.

EU:n sisäiset ihmisoikeusrikkomukset jäivät viime vuonna huomiotta samaan aikaan, kun unioni painotti ihmisoikeuksien tärkeyttä arabikeväässä, moittii ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Järjestön 90 maata kattavassa vuosiraportissa ilmestyneen artikkelin mukaan huolestuttavia trendejä Euroopassa ovat etenkin siirtolaisten ja vähemmistöjen huono kohtelu, ääripuolueiden nousu, terrorismin vastainen politiikka sekä tehottomuus ihmisoikeusloukkauksiin puuttumisessa.

EU saa moitteita esimerkiksi Pohjois-Afrikan siirtolaisten kohtelusta. Libyan pakolaisia ei haluttu ottaa vastaan, EU-maat vaativat vapaan liikkuvuuden rajoittamista ja riitelivät siitä, kenen vastuulla on venepakolaisten pelastaminen, HRW kritisoi.

Ääripuolueet puolestaan pääsivät vaikuttamaan peruspolitiikkaan etenkin romaneita, muslimeja ja siirtolaisia liittyvissä kysymyksissä.

Raportissa moititaan myös sitä, ettei EU ole riittävästi puuttunut Unkarin ongelmalliseen medialakiin, Ranskan toteuttamiin romanien häätöihin eikä Kreikan epäonnistumiseen turvapaikkajärjestelmän uudistamisessa. Ranska ja Belgia saavat pyyhkeitä muslimien kasvot peittävän hunnun kieltämisestä.

HRW kiinnittää huomiota myös terrorismin vastaiseen taisteluun ja yhteistyöhön Yhdysvaltain salaisten pidätysten ja kidutuksen kanssa. Se kokee huolestuttavana, että Liettua lopetti tutkimukset, Puola edistyi hitaasti ja Romania kiisti syytteet todisteista huolimatta.

"Mikäli hallitukset eivät puutu tilanteeseen yhdenmukaisesti, seuraava eurooppalainen sukupolvi voi nähdä ihmisoikeudet vain valinnaisena lisänä, ei ydinarvona", HRW:n Euroopan ja Keski-Aasian varajohtaja Benjamin Ward sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia