Uutiset Honduras ja ihmisoikeudet

Hondurasissa murhattiin jälleen ympäristöaktivisti

Murhattu Lesbia Yaneth Urquía kuului samaan järjestöön kuin maaliskuussa murhattu Berta Cáceres. Copinh-järjestö pitää tapausta poliittisena naismurhana.
(Kuva: David Amsler / CC BY-NC 2.0)

Hondurasissa on jälleen murhattu ympäristöaktivisti, joka kuului alkuperäiskansojen oikeuksia puolustavaan Copinh-järjestöön. Järjestön mukaan kyseessä on suunniteltu yritys päästä eroon ympäristön puolustajista.

49-vuotias Lesbia Yaneth Urquía löydettiin kansainvälisten medioiden mukaan läheltä kaatopaikkaa Marcalan kaupungista maan länsiosista. Hän oli lähtenyt kotoaan pyöräilemään päivää aiemmin. Uutistoimisto Reutersin mukaan tekijöinä olivat "tunnistamattomat miehet".

Reutersin mukaan tapausta tutkitaan omaisuuskiistana ja kiristyksenä, sillä Urquía omisti kaksi hotellia ja marketin ja oli kertonut kiristyksestä. Brittilehti The Guardianin mukaan taas viranomaiset ovat puhuneet polkupyörän ryöstöstä murhan motiivina.

49-vuotias kolmen lapsen äiti Urquía vastusti Hondurasin La Pazin alueella toteutettavaa patohanketta. Padon omisti maan lainsäädäntöelimen, kansalliskongressin, varapresidentin Gladys Lopezin aviomies. Copinh sanoikin pitävänsä hallitusta syypäänä tekoon.

"Lesbia Yanethin murha on poliittinen naismurha, yritys hiljentää niiden naisten ääni, jotka rohkeasti puolustavat oikeuksiaan ja vastustavat patriarkaalista, rasistista ja kapitalistista järjestelmää yhteiskunnassaan", järjestö sanoi lausunnossaan.

Urquía oli jo kolmas Copinhin tänä vuonna murhattu jäsen. Maaliskuussa murhattiin tunnettu ja kansainvälisesti palkittu Berta Cáceres. Hän vastusti Agua Zarcan patohanketta, jota on rahoittanut muun muassa Suomen valtion kehitysrahoituslaitos Finnfund. Finnfund on keskeyttänyt rahoituksen projektille ja ilmoittanut valmistelevansa sieltä vetäytymistä.

Cáceresin murhasta on pidätetty viisi ihmistä, joista kaksi patohankeyhtiön työntekijöitä. The Guardianin selvitysten mukaan Cáceres ja muita aktivisteja on ollut armeijan tappolistalla. Muutama viikko Cáceresin jälkeen murhattiin myös Copinhin toinen jäsen Nelson García.

Vuonna 2009 vallankaapapuksen kokenutta Hondurasia pidetään yhtenä maailman vaarallisimmista maista ympäristöaktivisteille.

"Ihmisoikeuspuolustajat ovat huolissaan turvallisuudestaan sekä kollegoidensa turvallisuudesta. Lesbia Yanethin murha on traaginen todiste siitä, että heidän pelkonsa eivät ole perusteettomia", sanoo kehitysyhteistyöjärjestö Oxfamin johtaja Winnie Byanyima, joka vieraili aktivistien luona Hondurasissa Urquían murhan tapahtuma-aikaan.

Honduras ja ihmisoikeudet ihmisoikeudetalkuperäiskansatpolitiikkaaktivismikansalaisyhteiskunta Honduras

Lue myös

Berta Cáceresia esittävä seinämaalaus

Seitsemän ihmistä todettu syyllisiksi hondurasilaisen ympäristöaktivistin Berta Cáceresin murhaan

Vuonna 2016 murhattu Berta Cáceres vastusti patoa, jonka osarahoittajana oli suomalainen Finnfund. Tuomiosta huolimatta Cáceresin perhe vaatii yhä murhan varsinaisia suunnittelijoita tilille.
Nuori nainen puhumassa mikkiin

Murhatun hondurasilaisen aktivistin tytärtä vastaan hyökättiin

Bertha Zúñiga johtaa äitinsä perustamaa Copinh-alkuperäiskansajärjestöä. Viime viikolla hänkin oli menettää henkensä.

Berta Cáceresin murha yhä selvittämättä

Osittain suomalaisrahoitteista patohanketta vastustaneen hondurasilaisaktivistin kuolemasta tulee kuluneeksi vuosi. Pidätyksiä on tehty mutta tuomioita ei ole annettu.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat