Uutiset Lasten oikeudet

Honduras kielsi lapsiavioliitot kokonaan

Lapsiavioliitot ovat Latinalaisessa Amerikassa hälyttävän yleisiä, vaikka ne on suurimmassa osassa maista kielletty. Monessa maassa kieltoa on kuitenkin voinut kiertää vanhempien luvalla. Honduras kielsi nyt myös vanhempien luvanvaraiset liitot.
Hondurasilainen tyttö lukee koulukirjaa portailla.
Monen tytön koulunkäynti keskeytyy avioliiton myötä. Lapsiavioliittojen kieltäminen parantaa näin myös tyttöjen koulutustasoa ja nostaa heitä köyhyydestä. (Kuva: Paul Martinez / Global Partnership for Education / CC BY-NC-ND 2.0)

Viime viikolla hyväksytty lakimuutos nosti Hondurasin avioliittoikää 16 ikävuodesta 18 ikävuoteen. Alaikäinen ei voi mennä naimisiin enää edes vanhempien luvalla. Lainsäätäjät äänestivät kysymyksestä yksimielisesti.

Viime vuonna jopa 34 prosenttia Hondurasissa naimisiin menneistä oli alaikäisiä. Lapsiavioliitot heikentävät erityisesti tyttöjen koulutusmahdollisuuksia, terveyttä sekä lisäävät väkivallan ja hyväksikäytön uhkaa, sillä usein etenkin nuoria tyttöjä naitetaan vanhemmille miehille.

”Tämä on historiallinen muutos, mikä voi parantaa miljoonien tyttöjen elämänlaatua", kommentoi Plan Internationalin Hondurasin maajohtaja Belinda Portillo.

Portillon mukaan lapsiavioliittojen kieltäminen on strateginen tapa vahvistaa naisten oikeuksia sekä terveyden, koulutuksen, työn, vapauden että väkivallan uhan osalta.

Hondurasilaisnuoret ovat kampanjoineet ahkerasti lapsiavioliittoja vastaan yhdessä Plan Internationalin, Unicefin sekä UN Womenin kanssa viimeiset kaksi vuotta.

”Emme olisi onnistuneet tässä ilman nuorten intohimoista ja kovaa työtä”, Portillo jatkaa.

Lain valvominen tulee kampanjoijien mukaan olemaan kaikkein vaikeinta alkuperäisväestön keskuudessa ja maaseudulla, joissa lapsiavioliitot ovat myös kaikkein yleisimpiä.

Suurin osa Latinalaisen Amerikan maista kieltää lapsiavioliitot, mutta niitä esiintyy edelleen hälyyttävän paljon. Lupa heltiää helposti vanhempien suostumuksella.

Unicefin mukaan jopa viidessä maassa 30 prosenttia tytöistä menee naimisiin ennen 18 ikävuotta, Nigaraguassa jopa 41 prosenttia. Lapsiavioliittoja esiintyy Hondurasin ja Nicaraguan lisäksi paljon Dominikaanisessa tasavallassa (37 %), Brasiliassa (36 %) ja Guatemalassa (30 %).

Lasten oikeudet genderlapsetlaki Honduras

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Unikkoja ja aurinkoenergiapaneeleja

Vaikuttavuussijoittajat haluavat parantaa maailmaa – mutta miten ja kenen ehdoilla?

Sijoitusmaailman radikaaliksi extreme-lajiksi kutsuttu vaikuttavuussijoittaminen kasvaa vauhdilla ja ylittää jo perinteisen valtioiden antaman kehitysavun. Kysymys kuuluu: voiko sijoittamalla vähentää globaalia epätasa-arvoa?
Ilmakuva Juban liepeiltä Etelä-Sudanista

Mitä kerrot läheisillesi, kun olet käynyt konfliktialueella?

Kehitysyhteistyöjärjestöjen työntekijät joutuvat matkustamaan myös levottomille alueille. Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Erik Nyström kertoo, että matkasta sotaisaan Etelä-SUdaniin jäi silti päällimmäisenä mieleen paikallisten kiitollisuus siitä, että joku saapuu Suomesta asti kysymään, miten heillä menee.
Mielenosoittaja, jonka yllä pelastusliivi ja selässä teksti No Borders No Nation

Kreikan saarilla elää tuhansia siirtolaislapsia ala-arvoisissa olosuhteissa – Osa on yrittänyt jopa itsemurhaa

Yli 7 000 turvapaikanhakija- ja siirtolaislasta on saapunut tänä vuonna Kreikan saarille. Unicef vaatii, että EU-maat alkavat ottaa nopeasti vastaan heitä ja heidän perheitään. ”Tämä on paitsi häpeällistä myös lyhytnäköistä”, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.
Nainen ja korillinen kaloja

Uusi kampanja vaatii Suomeen yritysvastuulakia – ”Suomen on aika skarpata”

Laki ei tällä hetkellä velvoita suomalaisia yrityksiä selvittämään toimintansa ihmisoikeusvaikutuksia ulkomailla. Järjestöjen, yritysten ja ammattiliittojen tänään alkava kampanja vaatii seuraavaa hallitusta säätämään yritysvastuulain.