Hikeä ja tuskaa 110 eurolla kuussa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hikeä ja tuskaa 110 eurolla kuussa

Luo Fusheng jätti kotikaupunkinsa Kiinan Jiangxin maakunnassa vuosikymmen sitten saadakseen töitä ja elättääkseen
perheensä. Useimmat siirtotyöläiset ovat Luon tavoin
ammattitaidottomia ruumiillisen työn tekijöitä.

Luo Fusheng jätti kotikaupunkinsa Kiinan Jiangxin maakunnassa vuosikymmen sitten saadakseen töitä ja elättääkseen perheensä.

Kouluttamaton ja ammattitaidoton Luo päätyi vartijaksi tehtaaseen 700 kilometrin päässä sijaitsevassa Shenzenin kaupungissa. Hänen tulonsa jäävät alle minimipalkan.

"Ansaitsen vain tuhat yuania (110 euroa) kuukaudessa. Harvoin saan koko summaa käteen, työnantaja makselee erilaisia rahoja tilanteensa mukaan", 36-vuotias Luo kertoo.

Hän lähettää suurimman osan palkastaan kotiin rahoittamaan neljän lapsensa koulunkäyntiä.

"En halua, että lapsistani tulee siirtotyöläisiä, siksi lähetän heidät kouluun."

 

Siirtotyöläisten määrä kasvussa

Kiinan hallituksen heinäkuussa julkaiseman raportin mukaan työn haussa kotipaikan ulkopuolella on 211 miljoonaa kiinalaista maan 1,3 miljardista asukkaasta. Luvun ennustetaan nousevan 350 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä.

Siirtotyöläisten elämä on rankkaa. Useimmat heistä ovat Luon tavoin ammattitaidottomia ruumiillisen työn tekijöitä. He asuvat kaukana perheistään ja nukkuvat asuntoloissa.

Kotiin he pääsevät muutamaksi viikoksi vuodessa. Pitkistä työpäivistä maksetaan huonosti, eikä siirtotyöläisillä ole samoja oikeuksia kuin kaupunkien pysyvillä asukkailla.

Viime kuukausien itsemurhat ja lakot ovat tuoneet päivänvaloon surkeat olosuhteet, joissa suurin osa siirtotyöläisistä elää Kiinassa.

Pääministeri Wen Jiabao muistutti kesäkuussa, että siirtotyöläiset antavat tärkeän panoksen yhteiskunnan hyväksi.

"Hallituksen ja koko yhteiskunnan olisi kohdeltava näitä ihmisiä kuin omia lapsiaan", Wen sanoi vieraillessaan Pekingin metrotyömaalla.


Syrjäytyminen uhkana

Kiinan säännöt ja byrokratia eivät suosi siirtotyöläisiä. Virallisen asuinpaikkaoikeuden saanti edellyttää, että on syntynyt kaupungissa tai tekee ammattitaitoa vaativaa työtä.

Ilman asuinpaikkaoikeutta ei saa esimerkiksi ilmaista koulutusta lapsille. Siirtotyöläiset joutuvat jättämään lapsensa kotipaikalle isovanhempien hoitoon, mikä vahvistaa syrjäytymisen tunnetta.

Hallituksen heinäkuisen raportin mukaan siirtotyöläisten keskimääräinen kuukausiansio on 220 euroa. Heidän lapsistaan 18 prosenttia jää ilman rokotuksia. Alle kolmanneksella siirtolaisista on valtion sairausvakuutus ja 60 prosenttia joutuu maksamaan sairauskulunsa itse.

"Siirtotyöläisten suuri joukko on hyväksi Kiinan kehitykselle. Mutta heidän kouluttamisekseen ja elinolojensa kohentamiseksi on tehtävä paljon enemmän", Shenzenissä toimiva työelämän tutkija Liu Kaiming sanoo.

Hän painottaa, että alhainen koulutustaso altistaa siirtotyöläiset hyväksikäytölle. He eivät tunne oikeuksiaan.

Nuoren polven siirtotyöläiset ovat kuitenkin olleet työtaistelujen eturintamassa. Työntekijät ovat hiljattain lakkoilleet Hondan, Toyotan ja Carlsbergin tehtailla menestyksekkäästi. He palasivat töihin saatuaan työnantajalta lupauksen palkankorotuksista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia