Hevosenlihakohu ei muuttanut EU:n valvontajärjestelmiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Hevosenlihakohu ei muuttanut EU:n valvontajärjestelmiä

Vuosi sitten tapahtuneen lihaskandaalin kaltainen tapaus voisi helposti tulla uudelleen julkisuuteen, eurooppalainen kuluttajajärjestö sanoo.

Vuosi sitten paljastunut EU:n laajuinen hevosenlihaskandaali ei ole johtanut elintarvikkeiden valvonnan tai ruokapetostorjunnan tehostamiseen, sanoo eurooppalainen kuluttajajärjestö BEUC.

Komissio vakuutti ryhtyvänsä toimenpiteisiin, kun Findux-lasagneiden naudanlihaksi merkitty hevosenliha nostatti julkista keskustelua elintarviketurvallisuudesta.

Luvatuista toimenpiteistä on saatu toteutettua ainoastaan skandaalin keskellä olleiden elintarvikkeiden testaus, kun taas esimerkiksi uudet valvontamekanismit ja rangaistusmaksujen korotukset ovat juuttuneet parlamentin ja neuvoston käsittelyyn, BEUC sanoo. Järjestön mukaan myös prosessoitujen lihatuotteiden alkuperäismerkinnät ovat vaarassa vesittyä.

BEUC:n toiminnanjohtaja Monique Goyensin mukaan skandaalin selviksi osoittamista puutteista huolimatta, vastaavanlainen tapaus voisi helposti tulla uudelleen julkisuuteen.

"Kuluttajaluottamus elintarvikesektoriin jatkaa horjumistaan, mutta apu löytyy ruokaketjun läpinäkyvyyden parantamisesta. Elintarviketeollisuuden vastuuvelvollisuuden lisäämiseksi tarvitaan selkeämmät merkintöjä ja tiukempaa valvontaa", Goyens toteaa.

Viime kuussa parlamentin ympäristö, kansanterveys ja elintarvikkeiden turvallisuus -valiokunta torjui komission esityksen tuoreen lihan alkuperämerkinnöistä kuluttajia harhaanjohtavana. Ruokaturvallisuutta ajavien meppien mukaan kuluttajalla täytyy olla tieto, miten pitkän matkan eläin on matkustanut ja onko se elänyt maassa, jossa on asetettu korkeat kriteerit eläinten hyvinvoinnille. Parlamentti äänestää ehdotuksesta helmikuun alussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia