Helsinki savustaa vegaanilapsia ulos päiväkodeista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Helsinki savustaa vegaanilapsia ulos päiväkodeista

Vaikka päiväkoti-ikäisten vegaanilasten määrä pääkaupunkiseudulla kasvaa, Helsinki on päättänyt lopettaa vegaanisen ruoan tarjoamisen tulevaisuudessa, kirjoittaa Johanna Kaipiainen

Nykyisin päiväkodeissa ympäri Suomen on mahdollisuus saada vegaaniruokaa, mutta syksyllä 2010 useille helsinkiläisille vegaaniperheille ilmoitettiin, että he eivät voi saada kunnallista päivähoitopaikkaa ruokavalion takia, Johanna Kaipiainen kirjoittaa.

Vegaaniperheitä on kehotettu hakemaan yksityiseen päivähoitoon tai palkkaamaan hoitaja kotiin. Hygieniasyihin vedoten myös ilmoitettiin, etteivät perheet voi tuoda omia ruokia lapsilleen päivähoitoon.

Kaipiaisen mukaan sosiaalivirasto on perustellut päätöstä ruokahuollon ohjeistuksella, joka perustuu sosiaali- ja terveysministeriön suositukseen. Vuodelta 2004 peräisin olevassa suosituksessa vegaaniruokaa ei pidetä sopivana lapsille. STM:n suositus on ristiriitainen uudemman, esimerkiksi American Dietetic Associationin kannanoton kanssa, jonka mukaan oikein suunniteltu vegaaniruokavalio on ravitsemuksellisesti riittävä ja terveyttä edistävä myös lapsille.

Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä, että sosiaalivirastolle päätös on tapa tehdä vegaaniruokavalion noudattaminen niin hankalaksi, että kasvava vegaanilasten joukko siirtyy varmasti yksityiseen päivähoitoon, pois julkisen päivähoidon jonoista. Vaikuttaa myös siltä, että sosiaalivirasto haluaa noteerata vain asiaan kielteisesti suhtautuvat suositukset tai asiantuntijat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia