Halpojen lääkkeiden saanti turvattiin Intiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Halpojen lääkkeiden saanti turvattiin Intiassa

Sveitsiläinen lääkeyhtiö hävisi Intian oikeudessa taistelun lääkkeiden patenttilainsäädännöstä.

Sveitsiläisen lääkeyhtiö Novartiksen yritys turvata lääkkeidensä patenttisuoja Intiassa on kaatunut. Näin halpojen kopiolääkkeiden saanti on edelleen turvattu Intiassa, arvioi maassa työskentelevä Lääkärit ilman rajoja MSF.

"Tämä on suuri helpotus miljoonille potilaille ja lääkäreille kehitysmaissa", kommentoi järjestön johtaja Unni Karunakara.

Intian lainsäädäntö ei myönnä uusille lääkkeille täysimääräistä patenttia, vaan mahdollistaa laajan rinnakkaislääkkeiden tuotannon. Kopiolääkkeiden kohtuulliset hinnat ovat turvanneet tavallisten kansalaisten lääkkeiden saannin ja myös monet kehitysmaat ovat täysin riippuvaisia Intian edullisista lääkkeistä.

Novartis-yhtiön mielestä lainsäädäntö on kuitenkin esimerkiksi Kansainvälisen kauppajärjstö WTO:n ohjeiden vastainen. Patenttivapaa lainsäädäntö toteutui Intiassa pääministeri Indhira Gandhin aikana 1970-luvulla ja se on mahdollistanut suuren kopiolääketeollisuuden synnyn. Vaikka lainsäädäntöä on sittemmin muokattu kansainvälisten kauppasääntöjen mukaisiksi, mahdollistaa se silti vielä rinnakkaislääkkeiden tuotannon laajemmin kuin muualla.

Lääke ei voi esimerkiksi saada patenttia, jos sen koostumusta on muutettu vain vähän. Näin vaikeampi patentin saanti estää lääkeyhtiöiden keinottelut, MSF sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia