Halpalento tulee kalliiksi ympäristölle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Halpalento tulee kalliiksi ympäristölle

Löyhät ympäristösäädökset ja reilut verohelpotukset ovat tuoneet tukuittain halpalentoyhtiöitä Eurooppaan. Euroopan maat eivät ole kyenneet luomaan järkevää ilmailupolitiikkaa, vaikka lentäminen vaikuttaa osaltaan ilmastonmuutokseen. Kun lentofirmat kauppaavat matkoja alle tuotantokustannusten, kärsivät mm. rautatieyhtiöt epäreilusta kilpailusta, huomauttaa Saksan Maan ystävät -järjestön Werner Reh.

Pariisi, 03.01.05 (IPS) - Löyhät ympäristösäädökset ja reilut verohelpotukset ovat tuoneet tukuittain halpalentoyhtiöitä Eurooppaan. Kilpailu on pudottanut hinnat niin alas, että lentomatkailun houkutus käy ylivoimaiseksi ympäristötietoisellekin kuluttajalle.

Esimerkiksi Saksassa voi lukuisista kaupungeista lennähtää viikonlopuksi Välimerelle ja takaisin jopa 15 eurolla.

Eurooppalaiset halpalentoyhtiöt, kuten Easyjet, Ryanair ja Germanwings, voivat tarjota puoli-ilmaisia matkojaan valtioiden tukiaisten ansiosta. Lentokoneet näet saavat polttoaineensa verovapaasti, ja ilmailu on lisäksi vapautettu liikevaihtoverosta, joka kurittaa likimain kaikkea muuta kaupallista toimintaa.

Valtiot tarjoavat halpalentoyhtiöille muitakin verohelpotuksia saadakseen ne käyttämään pienempiä lentokenttiään. Moni sellainen jäi autioksi sotilaallisen toiminnan vähennyttyä kylmän sodan jälkeen.

Lentoyhtiöiden kuluja ovat vähentäneet myös internet-pohjainen varausjärjestelmä, keskittyminen vain yhteen konetyyppiin huollon helpottamiseksi ja henkilökunnan minimointi.

Saksan Maan ystävät -järjestön Werner Reh pitää nykyistä politiikkaa täysin järjettömänä.

Hänen mukaansa valtiot kilpailevat halpayhtiöistä tarjoilemalla tukiaisiaan minne sattuu. Osa yhtiöistä kuitenkin kaatuu, ja valtion sijoitukset lentokenttien kunnostuksen menevät hukkaan.

Kun lentofirmat kauppaavat matkoja alle tuotantokustannusten, rautatieyhtiöt kärsivät epäreilusta kilpailusta. Junamatkailu olisi kuitenkin Keski-Euroopassa kelpo vaihtoehto, Reh huomauttaa.

Euroopan maat eivät ole kyenneet luomaan järkevää ilmailupolitiikkaa, vaikka lentäminen vaikuttaa osaltaan ilmastonmuutokseen. Ilmailu tuottaa maailmanlaajuisesti 600 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuodessa.

Lisäksi ilmakehään vapautuu nitraatteja, tuhkaa, sulfaatteja ja vesihöyryä. Lentämisen vaikutus ilmakehän otsonikerroksen ohentamiseen kasvaa koko ajan.

Kasvihuonekaasuja rajoittava Kioton sopimus ei kajoa lentoliikenteen päästöihin, Cambridgen yliopiston biokemian professori Tom Blundell pahoittelee.

Lentoliikenne puuttuu niin ikään Montrealin sopimuksesta, joka pyrkii suojelemaan otsonikerrosta.

Ympäristöjärjestöjen mukaan syynä on se, että hallitukset ovat ilmailuteollisuuden armoilla.

"Mainosten mukaan voimme kaikki lennellä ympäri maailmaa likimain ilmaiseksi ja ongelmitta. Mutta on aika tunnustaa seuraukset ja ryhtyä vähentämään lentoliikennettä", saksalaisen Robin Wood -järjestön edustaja Monica Legge vaatii.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia