Haitissa 1,4 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua – viljelykset paikoin pyyhkäisty pois | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Haitissa 1,4 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua – viljelykset paikoin pyyhkäisty pois

Kolme viikkoa sitten saarivaltiota runnellut hurrikaani Matthew on vienyt elinkeinot monilta.

Noin 1,4 miljoonaa haitilaista tarvitsee ruoka-apua, ja heistä yli puolet erityisen kiireellisesti, arvioivat YK:n ruokajärjestöt ja maan viranomaiset. Syynä on maata kolme viikkoa sitten runnellut hurrikaani Matthew, joka on tuhonnut satoa ja ruokavarantoja pitkin maata.

Maan lounaisosissa sijaitsevalla Grande-Ansen hallintoalueella puolet karjasta on tuhoutunut ja viljelykset on käytännössä pyyhkäisty pois. Etelärannikolla kalastuksesta on tullut mahdotonta, sillä tulvat pyyhkivät pois veneet ja välineet. Artiboniten hallintoalueella taas 60–80 prosenttia karjasta on menetetty, arviossa kerrotaan.

"Paikalliset tuotteet markkinoilla on pian kulutettu loppuun ja tarvitsemme lisää rahoitusta jatkaaksemme ruuanjakoa ja auttaaksemme 800 000:ta ihmistä, jotka tarvitsevat ruoka-apua enemmän kuin kiireellisesti", sanoo Miguel Barreto, Maailman ruokaohjelman Latinalaisen Amerikan ja Karibian aluejohtaja.

Viljelijät tarvitsisivat myös lannoitteita ja siemeniä, sillä istutuskausi lähestyy. Moni on kuitenkin menettänyt kaiken.

YK on pyytänyt kansainväliseltä yhteisöltä Haitin auttamiseksi noin 100 miljoonan euron tukea. Vasta noin 28 prosenttia on saatu kasaan. YK:n apulaispääsihteeri Jan Eliasson vaatikin eilen maailmaa osoittamaan solidaarisuutta haitilaisille.

Haiti oli läntisen pallonpuoliskon köyhin maa jo ennen hurrikaania, ja se on edelleen toipumassa vuonna 2010 tapahtuneesta maanjäristyksestä. Maanjäristyksen jälkeen maahan tuli koleraepidemia, josta on syytetty nepalilaisia YK-rauhanturvaajia. Hurrikaanin jälkeen tapaukset ovat taas lisääntyneet huonon vesi- ja sanitaatiotilanteen takia. Yhteensä hurrikaani on vaikuttanut yli kahden miljoonan ihmisen elämään.

Suomalaisjärjestöistä ainakin Kirkon Ulkomaanapu, Suomen Punainen Risti ja Plan ovat lähettämässä tai lähettäneet maahan apua. Avun toimittamista vaikeuttavat tällä hetkellä kuitenkin viime päivien rankkasateet.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia