Haaste vasemmalta ANC:lle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Haaste vasemmalta ANC:lle

Etelä-Afrikassa perustettiin kansanliike köyhyyttä vastaan. Keskusammattiliitto Cosatu johtaa kapinaa liittolaisensa, hallituspuolue ANC:n talouspolitiikkaa vastaan.

72 eri alojen kansalaisjärjestöä kokoontui maanantaina Kapkaupunkiin perustamaan laajan kansanliikkeen köyhyyttä ja työttömyyttä vastaan. Pitkään vireillä ollut hanke on nähty jopa mahdollisena lähtölaukauksena kehitykselle, jonka tuloksena voi lopulta olla uusi poliittinen puolue.

Uusi liike on yleisesti rinnastettu 1980-luvun UDF:ään (Yhdistynyt demokraattinen rintama), joka silloin kokosi yhteen apartheidin vastaiset voimat, mm. ammattiliitot, ANC-puolueen sekä kirkonmiehet.

Nyt uuden liikkeen kantavana voimana on keskusammattiliitto Cosatu, jonka välit ANC:n kanssa ovat vuosi vuodelta kiristyneet.

Muodollisesti uusi liike on vasta alueellinen, Länsi-Kapin maakunnan käsittävä ja nimeltään Western Province Coalition for Jobs and Against Poverty. Yksi perustamiskokouksen puhujista oli kuitenkin Cosatun pääsihteeri Willie Madisha.

Kokouksessa arvosteltiin ankarasti ANC:n talouspolitiikkaa ja vaadittiin satsausta julkisiin palveluihin kuten terveydenhoitoon, julkiseen liikenteeseen ja kouluihin.

Vanha rakkaus
uostumassa


Cosatun ja ANC:n kiistat tuottavat tuskaa molemmille osapuolille kuin vanhojen rakastavaisten riidat, niin yhteen näiden kahden kohtalot ovat pitkään kietoutuneet.

ANC perustettiin jo vuonna 1912. Apartheidin aikana suuri osa ANC:n aktiiveista oli samalla ay-aktiiveja. Cosatu perustettiin 1985.

Kun Etelä-Afrikka 1994 siirtyi enemmistövaltaan, hallitus muodostettiin ANC:n, Cosatun ja Etelä-Afrikan kommunistipuolueen (SACP) sopimuksen varaan. Tämä liitto on virallisesti edelleen voimassa.

Valtaannousussa piili samalla ristiriitojen siemen. Se pysyi vielä pinnan alla uuden Etelä-Afrikan ensimmäisen presidentin Nelson Mandelan aikana, mutta on noussut näkyville nykyisen presidentin Thabo Mbekin kaudella.

Ay-liikkeessä ymmärrettiin kyllä, että kaikki ei voi hetkessä muuttua valtavista odotuksista huolimatta. Mutta vuosien myötä monet ay-aktiivit ovat alkaneet epäillä, onko ANC:lla edes oikea suunta.

Cosatun edustaja Mike Lowe kommentoi tilannetta maanantaina Britannian BBC:lle seuraavasti: "Maan vauraus on yhä valkoisten ja muutamien harvojen mustien käsissä. Mahdollinen vaihtoehdon perustaminen ANC:lle on heijastusta kasvavasta tyytymättömyydestä kaupunkien ja maaseudun köyhien keskuudessa. He ovat etupäässä mustia, ja he tuntevat, etteivät he ole hyötyneet mitään kuluneesta 11 vuodesta".

Tiukan linjan
alouspolitiikkaa


Mbekin hallitukset ovat noudattaneet talouspolitiikkaa, jossa pääpaino on ollut inflaation nujertamisella. Julkisia menoja on leikattu Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) vaatimusten mukaisesti. Valkoista vähemmistöä ei ole haluttu pelotella pois talouselämästä, ja ulkomaisia sijoittajia on houkuteltu. Joitakin valtionyrityksiä on yksityistetty.

Jotkut mustista ovat kohonneet menestyviksi liikemiehiksi ja jotkut nousseet keskiluokkaan. Suuren enemmistön elinolot ovat kuitenkin muuttuneet vain vähän. Työttömyys vaihtelee arvioijasta riippuen 30 prosentista yli 50 prosenttiin.

Työpaikat ovat vähentyneet erityisesti Cosatun vanhalla ydinalueella, teollisuudessa ja kaivoksissa. Tilalle on tullut heikommin järjestäytyviä palvelualojen työntekijöitä. Cosatun jäsenmäärä onkin viime vuosina laskenut usealla sadallatuhannella.

Monet ay-taustaiset johtajat ovat joutuneet sivuraiteelle ANC:n hierarkiassa. Erimielisyyksiin liittyy myös monenlaisia henkilöristiriitoja. Yksi aallonpohja saavutettiin pari vuotta sitten, kun Cosatun pääsihteeri Madisha sanoi saaneensa puhelimeensa tappouhkauksia ANC:n tovereilta.

Zuman erottaminen
iristi tilannetta


Tyytymättömyys on alkanut näkyä lakkoina. Kesäkuussa oli päivän mittainen yleislakko ja pari viikkoa sitten kaivoslakko.

Tilannetta on kiristänyt myös Jacob Zuman erottaminen varapresidentin paikalta kesäkuussa. Zuma joutuu lokakuussa oikeuteen epäiltynä osallisuudesta neuvonantajansa korruptiotapaukseen.

Cosatussa pidettiin Zumaa vasemmiston äänenä hallituksessa. Cosatu on vaatinut Zuman syytteiden ja erottamisen peruuttamista. Osa ay-väestä olisi jopa halunnut Cosatun keskuskomitean viimeviikkoiseen julkilausumaan uhkauksen, ettei vaalityö ANC:n puolesta nykyoloissa enää kiinnosta.

Silti Cosatu haluaa välttää täyttä välirikkoa. Kapkaupungin maanantaisen kokouksen puuhamies, Cosatun Länsi-Kapin aluesihteeri Tony Ehrenreich korosti julkisuuteen, ettei köyhyyden vastaisessa kansanliikkeessä ole kysymys "uudesta UDF:stä" eikä uuden puolueen perustamisesta - ainakaan toistaiseksi.

Ehrenreichin mukaan ANC oli jopa kutsuttu mukaan perustavaan kokoukseen. ANC taas ilmoitti, ettei se ole saanut kutsua, eikä se kokoukseen osallistunut.

Jos gallupiin on uskomista, valtaenemmistö cosatulaisista ei ole valmis hylkäämään ANC:tä. Witwaterstrandin yliopiston keväällä tekemän tutkimuksen mukaan 75 prosenttia ay-jäsenistä on tiukasti ANC:n takana. Vain 7 prosenttia kannattaa ajatusta, että Cosatu muodostaisi oman poliittisen puolueen.

Julkaisija: KU

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia