Ghanassakin lapset pääsemässä suklaan makuun | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ghanassakin lapset pääsemässä suklaan makuun

Länsiafrikkalaisen Ghanan kaakaosato on viime vuosina kasvanut niin reippaasti, että nyt oman maan asukkaillakin on toiveita päästä maistamaan makeaa herkkua.

Länsiafrikkalaisen Ghanan kaakaosato on viime vuosina kasvanut niin reippaasti, että nyt oman maan asukkaillakin on toiveita päästä maistamaan makeaa herkkua.

Ghanan hallitus valmistelee "kuppi kaakaojuomaa päivässä" -hanketta, jonka piiriin aiotaan ottaa kaikki maan koululaiset.

Ghana on pitkään ollut pelkkä raaka-aineen eli kaakaopapujen tuottaja. Tavoitteena on kuitenkin nostaa kaakaojauheen jalostuskapasiteetti 350 000 tonniin ensi vuoden aikana, mikä vastaisi vajaata puolta maan nykyisestä kaakaosadosta.

Jalostuksen toivotaan parantavan kaakaosta saatavia tuloja ja tuovan työpaikkoja. Myös yhdysvaltalainen suuryhtiö Cargill on aloittanut oman tehtaansa rakentamisen Ghanaan.

Ghanan kaakaosadot ovat miltei kaksinkertaistuneet vuosituhannen alun jälkeen. Osasyynä on maan kaakaontutkimuslaitoksen kehittämän uuden lajikkeen nopeakasvuisuus.

Normaalisti kaakaopuu alkaa tuottaa hedelmää vasta 6-7 vuoden iässä, mutta uusi lajike on valmis 1,5-2 vuodessa.

Ghanan kaakaon lupaavan tulevaisuuden yllä on kuitenkin synkkä pilvi: kirvojen levittämä kasvitauti tuhoaa puita. Maan itäosissa on menetetty yli miljoona puuta, tautia valvovan viraston edustaja Antwi Agyei valittaa.

Idässä asuva kaakaonkasvattaja Opanin Kwadwo Dwemoh joutuu hävittämään kaikki puunsa taudin takia ja istuttamaan tilalle uutta lajiketta.

Dwemoh iloitsee kuitenkin siitä, että kaakaon saatavuus kotimaassa paranee. "Vuosien ajan vain kasvatin papuja tietämättä, minne ne päätyvät. Nyt näen omin silmin, mitä hoitamistani pikku taimista saadaan."

Noin 23 miljoonan asukkaan Ghana on maailman toiseksi suurin kaakaontuottaja naapurimaansa Norsunluurannikon jälkeen. Ghana saa kaakaosta 60 prosenttia vientituloistaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia