Ghanassa on Afrikan vapain lehdistö – ainakin periaatteessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ghanassa on Afrikan vapain lehdistö – ainakin periaatteessa

Vaikka Ghana on kansainvälisessä lehdistönvapausindeksissä korkealla, toimittajat voivat joutua maassa väkivallan kohteeksi. Poliisi pahoinpiteli toimittaja Latif Iddrisun, kun tämä oli raportoimassa mellakasta.

Sanomalehdenmyyjiä torilla

Lehdenmyyjät hakevat kaupattavaa jakelukeskuksesta Ghanan pääkaupungissa Accrassa. Kuva: Kwaku Botwe / IPS.

(IPS) -- Ghana komeilee Maailman lehdistönvapausindeksissä sijalla 23, mikä tekee siitä ykkösen Afrikan maiden joukossa. Journalistien kohtelu Ghanassa kertoo välillä jostain muusta.

Multimedia Groupin toimittaja Latif Iddrisu oli huhtikuun alussa rikospoliisin rakennuksen edustalla seuraamassa National Democratic Congress (NDC) -puolueen apulaispääsihteerin Koku Anyidohon pidätystä. Puolue hävisi vuoden 2016 vaalit ja menetti valta-asemansa.

Paikalla oli myös pieni pidätystä vastustava mielenosoitus, jota mellakkapoliisi ryhtyi hajottamaan. Iddrisu kysyi poliisilta operaatiossa käytetyn mellakantorjunta-ajoneuvon merkkiä sillä seurauksella, että poliisimies iski häntä nyrkillä. Poliisin avuksi ryntäsi heti useita kollegoja, joilla ei ollut tietoa kuritettavansa ”rikoksesta”.

Iddrisu sai kallonmurtuman sekä vammoja kasvoihinsa ja kylkiluihinsa. Kuukautta myöhemmin hän odotti kotonaan huolestuneena lääkärinlausuntoa työkyvystään.

”Rukoilen, että voin palata työhön ja tehdä entistä parempia ja vaikuttavampia tutkivia juttuja, jotka auttavat kotimaani kehitystä”, hän sanoo.

Viestimien painostus jatkuu

Tapaus ei ole ainoa hyökkäys toimittajaa vastaan Ghanassa. Niiden taustalla on usein poliitikkoja ja toteuttajina poliiseja. Länsi-Afrikan mediasäätiö on kirjannut reilun vuoden aikana 17 toimittajaan kohdistunutta hyökkäystä.

Ghana on ollut 25 vuotta demokraattinen valtio, jonka lainsäädäntö takaa lehdistönvapauden, mutta todellisuus on välillä toisenlainen. Laki ei salli toimittajien vangitsemista kunnianloukkausjutuissa. Vaikutusvaltaiset tahot voivat kuitenkin haastaa viestimiä oikeuteen ja painostaa niitä kovilla sakkotuomioilla, joita silmäätekevien loukkaamisesta seuraa.

Vuonna 2014 oikeus määräsi Daily Guide -lehden maksamaan yli 200 000 euron korvauksen kunnianloukkauksesta silloin valtaa pitäneen NDC:n puoluesihteerille Johnson Asiedu Nketialle. Lehden mukaan Nketia käytti valtion maksamia materiaaleja omaan rakennushankkeeseensa.

Oikeus tietoon puuttuu

Ghanalta puuttuu edelleen laki kansalaisten oikeudesta tietoon, vaikka sellainen luonnosteltiin jo 2003. Laki merkitsisi virallisten asiakirjojen tuloa julkisiksi. Yleisesti arvioidaan, että lakia on jarrutettu siksi, että se paljastaisi vallan korruption.

”Tämän lain puuttuminen kuuluu maamme demokratian, vapauden ja ihmisoikeuksien mustimpiin tahroihin”, Länsi-Afrikan mediasäätiön johtaja Sulemana Braima sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia