Gazassa opintie voi olla umpikuja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Gazassa opintie voi olla umpikuja

Yhä useampaa palestiinalaisalueiden opiskelijaa uhkaa työttömyys. Korkeakouluistakin valmistuneilla on vaikea löytää työtä, ja etenkin naiset ovat ahtaalla. Osa opiskelijoista syyttää ahdingostaan islamistista Hamas-järjestöä.

"Elämämme on silkkaa paastoamista", sanoo loistavin arvosanoin Gazan Islamilaisesta yliopistosta valmistunut Mona Ismail, 23.

Hän ei viittaa ramadanin viettoon, vaan työttömyyteen, joka uhkaa yhä useampaa palestiinalaisalueiden opiskelijaa.

"Harkitsen nyt vapaaehtoistyötä kieliopetusta antavassa kansalaisjärjestössä", englantia pääaineena lukenut Ismail kertoo puhelinhaastattelussa.

Gaza herättää ulkomaailmassa lähinnä mielikuvan ongelmallisesta slummista. Lähes kaikki asukkaat osaavat kuitenkin lukea, ja alueella toimii tasokkaita oppilaitoksia.


Naiset ahtaimmalla


Työ on nyt kiven takana kaikilla valmistuneilla, mutta naiset ovat vielä ahtaammalla kuin miehet.

Moni akateeminen nainen päätyy lasten päiväkotiin epävirallisiin opetustehtäviin, joista maksetaan alle 70 euroa kuussa.

Opetusviranomaiset puolustavat päiväkotien palkkatasoa sillä, että ne voivat periä vain hyvin pieniä maksuja ja saavat vähän valtion tukea.

Al-Azhar-yliopistosta kolme vuotta sitten valmistunut Ruba Ibrahim kertoo puhelimessa opettavansa nyt esikoululaisia, koska hänellä ei riitä suhteita peruskoulun opettajanviran saamiseksi.

"Jos nainen onnistuu saamaan työpaikan, häntä syrjitään palkkauksessa, vaikka hän olisi mieskollegojaan pätevämpi", Wedad Surani Gazan akateemisten naisten järjestöstä kertoo. Järjestössä on 3 500 jäsentä.

Työtilaisuuksia ei kuitenkaan riitä miespuolisillekaan valmistuneille.

"Mitä järkeä on hankkia korkea koulutus, kun uran sijasta saamme vain todistuksen seinälle", eräs nuorukainen ihmettelee.


Saarto haittaa työnsaantia


Jotkut opiskelijat syyttävät ahdingostaan islamistista Hamas-järjestöä, joka pitää valtaa Gazassa. Sen katkaistua välit Länsirantaa hallitsevaan Fatahiin Gaza on joutunut kansainvälisen saarron kuristukseen.

"Jos olisin tiennyt, että Hamasin äänestäminen johtaa saartoon, olisin neuvonut kaikkia jättämään vaalit väliin", Samah Shakfah, 30, sanoo.

Palestiinan pakolaisia auttava YK-järjestö Unrwa on ilmoittanut uusista hätäohjelmista, joilla pyritään tuplaamaan tilapäiset työpaikat.

Unrwan operaatioita johtavan John Gingin mukaan järjestön rahoittamien työpaikkojen määrä nostetaan 14 000:een. Niistä 3 500 sijoittuu yksityiselle sektorille, jolta on saarron vuoksi kadonnut 120 000 työpaikkaa.

Osa hätätöistä liittyy Israelin viime vuodenvaihteessa tekemien hyökkäysten jälkien raivaamiseen ja tuhojen korjaamiseen.

Near East Consulting -yhtiön tuore tutkimus paljastaa, että 46 prosenttia palestiinalaisnuorista elää köyhyydessä.

Nuoret turhautuvat työttömyyden tai koulutusta vastaamattoman työn takia, ja moni päätyy mukaan aseellisten ryhmien toimintaan, eräs YK-virkailija sanoo.

Gazan naiset tilaston pohjalla


*Palestiinalainen keskusvirasto tilastoi viime vuonna yli 15-vuotiaiden työllisyysasteen olevan 41 prosenttia.

*Naisista oli työssä 15 ja miehistä 67 prosenttia.

*Länsirannan naisista kävi töissä 17 prosenttia, mutta gazalaisista vain 12 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia