Gaza toimii amerikkalaisaseiden koekenttänä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Gaza toimii amerikkalaisaseiden koekenttänä

Israelin gazalaisiin kohdistama valtava tulivoima perustuu kehittyneeseen yhdysvaltalaiseen asetekniikkaan.

Israelin gazalaisiin kohdistama valtava tulivoima perustuu kehittyneeseen yhdysvaltalaiseen asetekniikkaan.

Israelin käyttämät aseet - kuten F-16-hävittäjät, Apache-helikopterit, taktiset ohjukset ja monenlaiset ammukset – on paljolti saatu suorana aseapuna Yhdysvalloilta.

Presidentti George W. Bushin hallitus on antanut Israelille yli 21 miljardin dollarin (15,3 miljardin euron) edestä suoraa sotilasapua kahdeksan vuoden aikana.

Lisäksi Yhdysvallat sopi viime vuonna peräti 22 miljardin dollarin arvoisista asekaupoista Israelin kanssa. Mukana on hävittäjä- ja kuljetuskoneita sekä taistelualuksia.

Yhdysvaltain ja Israelin likeiset sotilassuhteet ja Israelin toistuvasti aloittamat sodat tarjoavat oivallisen testauskanavan uusimmille asejärjestelmille. Siitä hyötyvät sekä USA että Israel, Washingtonissa ilmestyvän Middle East Reportin toimittaja Mouin Rabbani sanoo.

Rabbanin mukaan samojen aseiden vähemmän tehokkaita versioita myydään myöhemmin korotetuilla hinnoilla arabimaille.

Yhdysvaltain aseavun suurimpana vastanottajana Israel on saanut kehittyneimpiä amerikkalaisaseita, joita ei muuten anneta Naton ulkopuolisille maille, ja päässyt mukaan myös asekehitysohjelmiin, Rabbani jatkaa.

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen demokraattijäsen Dennis Kucinich kirjoitti hiljan ulkoministeri Condoleezza Ricelle muistuttaen, että amerikkalaisaseiden käyttö Gazassa saattaa rikkoa vuoden 1976 asevientilakia.

"Israel ei ole kansainvälisen lain ulkopuolella, vaan vastuussa teoistaan", Kucinich sanoi.

Rabbani pelkää, ettei Yhdysvaltain politiikka Lähi-idässä muutu merkittävästi, kun Barack Obama nousee presidentiksi 20. tammikuuta.

Rabbani pitää oireellisena sitä, että Obama on viime viikkoina ottanut jatkuvasti kantaa talouspolitiikkaan, mutta vaiennut lähi-idästä vedoten siihen, ettei hän ole vielä virassa.

"Pitäisikö meidän uskoa, että Washington olisi pysynyt hiljaa, jos palestiinalaiset itsemurhapommittajat olisivat tappaneet 600 israelilaista kymmenessä päivässä tai Venäjä olisi päättänyt hyökätä Tbilisiin? Tuskin", Rabbani arvuuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia