Gaza ei saa mansikoitaan markkinoille Israelin saarron vuoksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Gaza ei saa mansikoitaan markkinoille Israelin saarron vuoksi

Gazassa asuva palestiinalainen Ahmed Felfel poimii mansikoita 300 metrin päässä israelilaisesta panssarivaunusta. Sotakone kuitenkin huolestuttaa Felfeliä vähemmän kuin se, ettei Israel anna hänen myydä mansikoitaan.

Luonto on tehnyt Gazasta ihanteellisen paikan mansikanviljelylle: maa on vahvaa, aurinkoa paljon ja sateita sopivasti. Marjat kelpaisivat Euroopan parhaille ravintoloille.

Mansikoita uhkaa kuitenkin sama kohtalo kuin ystävänpäivän markkinoille tarkoitettuja kukkia: ne eivät pääse ulos Gazasta, koska Israel on sulkenut rajat.

Sululla yritetään näännyttää Gazaa hallitseva islamilainen Hamas-järjestö, jota Israel syyttää raketti-iskuista alueelleen.

25 000 euroa taivaan tuuliin

"Tunnen olevani kuollut, vaikka elän", palestiinalainen mansikanviljelijä Ahmed Felfel sanoo. Hän arvioi menettävänsä saarron vuoksi 25 000 euron tulot.

Lisäksi viljelmä on kärsinyt suuria aineellisia vahinkoja.

"Israelilaiset panssarit ja maansiirtokoneet tuhosivat keinokastelujärjestelmäni, kasvihuoneeni ja työkaluni", mies valittaa.

Felfel asuu Beit Lahiyassa lähellä Israelin rajaa ja Siderotin kaupunkia. Kaupunkiin on osunut Gazasta ammuttuja raketteja, ja Israel on vastavetona tulittanut Gazaa ohjuksilla.

Lisäksi Israel panee tasaiseksi kaikki paikat, joihin voisi kätkeä raketin laukaisualustan. Tuhoja ei korvata omistajalle, vaikka mitään ei löytyisi.

Moni luopuu viljelystä kokonaan

Normaalina vuonna Gazan 6 000 mansikanviljelijää saavat noin 2 000 tonnin sadon, joka myydään yli kuudella miljoonalla eurolla. Valtaosan kaupoista hoitaa Israelin hallituksen puoliksi omistama maatalouspörssi Agrexco, jota gazalaisten kukka- ja hedelmätarhureiden on käytettävä.

Israel päästi marraskuussa läpi kaksi kukka- ja kuusi mansikkarekkaa, minkä jälkeen raja sulkeutui uudelleen.

"Palestiinalaistuottajat ovat päättäneet lopettaa kuljetukset", Agrexcon varapuheenjohtaja Malachy J. Malinovich on sanonut.

Tämä voi olla osin totta, koska moni on luopunut viljelystä pelätessään tuotteiden mätänevän käsiin.

Gazan maatalousosuuskunnan johtaja Ahmed al-Shafi kertoo, että 12 tonnin mansikkalasti pilaantui joulukuussa seisoessaan raja-asemalla.

Gazassa on lentokenttä ja satama, mutta Israel estää niiden käytön. Egypti on puolestaan sulkenut Rafahin raja-aseman Yhdysvaltain painostuksesta.

"Saimme aiemmin mansikkakilosta 2,8 euroa, mutta nyt hinta on romahtanut 30 senttiin", al-Shafi sanoo.

Vielä pari vuotta sitten Gazasta lähti sesongin aikaan yli 40 tonnia mansikkaa päivässä. Koko tänä vuonna on viety sata tonnia, hän jatkaa.

Euroopan-vienti voi vähetä pysyvästi

Viljelijät pelkäävät myös pitkäaikaisia vaikutuksia, kuten sitä, että eurooppalaiset tottuvat ostamaan mansikat muualta. Lisäksi moni parhaista viljelijöistä tekee lähtöä Egyptiin.

"Me palestiinalaiset ja israelilaiset olemme naapureita ja maanviljelijöitä. Meidän pitäisi löytää tapa elää rinnakkain", al-Shafi pohtii.

Tilanne on paradoksi myös Israelin ortodoksijuutalaisille, jotka viettävät seitsemän vuoden välein toistuvaa shimitaa eli sapattivuotta. Silloin maanviljely on heiltä periaatteessa kielletty, joten ruoka pitäisi hankkia muualta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia