G20-ryhmä sai vahtikoiran YK:ssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

G20-ryhmä sai vahtikoiran YK:ssa

Joukko pieniä ja keskisuuria valtioita on
perustanut uuden 3G-nimisen ryhmän. Se haluaa estää suurimpien
teollisuus- ja kehitysmaiden G20-ryhmää tallomasta YK:ta jalkoihinsa.

Joukko pieniä ja keskisuuria valtioita on perustanut uuden 3G-nimisen ryhmän. Se haluaa estää suurimpien teollisuus- ja kehitysmaiden G20-ryhmää tallomasta YK:ta jalkoihinsa.

Globaali hallintoryhmä (Global Governance Group, G3) muistuttaa YK:n pääsihteerille Ban Ki-moonille osoittamassaan viestissä, että YK on ainoa maailmanlaajuinen ja kiistattoman laillinen yhteenliittymä.

G3 on erityisen huolissaan G20:n viime aikoina kasvaneesta vaikutusvallasta. Se perää ryhmää toimimaan YK:n vahvistamiseksi ja vaatii maailmanjärjestön pääsihteerille sananvaltaa G20:n kokouksissa.

G20-ryhmään kuuluvat maailman rikkaimmat teollisuusmaat - Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska, Saksa, Yhdysvallat - sekä Venäjä ja Euroopa unioni.

Mukana ovat lisäksi teollisuusmaiksi luokitellut Australia, Etelä-Korea, Meksiko ja Turkki sekä kehitysmaat Argentiina, Brasilia, Etelä-Afrikka, Indonesia, Intia, Kiina ja Saudi-Arabia.

Epävirallisena yhteenliittymänä esiintyvän G3:n takana on 23 valtiota: Bahama, Bahrain, Barbados, Botswana, Brunei, Chile, Costa Rica, Filippiinit, Guatemala, Jamaika, Liechtenstein, Malesia, Monaco, Panama, Qatar, Ruanda, San Marino, Senegal, Singapore, Sveitsi, Uruguay, Uusi-Seelanti ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat.

Ryhmä on avoin muillekin samanmielisille valtioille, sen puuhamiehiin kuuluva Singaporen YK-lähettiläs Vanu Gopala Menon sanoo.

Hänen mukaansa herätteenä G3:n perustamiselle oli G20-ryhmän kasvanut rooli maailman talouskriisin hoidossa. Hän perää G20:ltä lisää läpinäkyvyyttä ja muiden valtioiden näkemysten huomioon ottamista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia