G20-maat erimielisiä markkinoiden säätelystä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

G20-maat erimielisiä markkinoiden säätelystä

Ranska haluaisi pidäkkeitä kulutushyödykkeillä keinotteluun, mutta johtavat tuottajamaat vastustavat markkinoihin puuttumista.

G20- maiden talousministerit tapaavat lähipäivinä keskustellakseen epävakaista kulutushyödykkeiden hinnoista, EurActiv-verkkolehti kertoo.

Ranskan valtiovarainministerin, Christina Lagarden mukaan Ranska ei halua säännöstellä raaka-aineiden hintoja. Kuukautta aikaisemmin Ranskan presidentti, Nicolas Sarkozy kuitenkin vaati markkinoiden säännöstelyä. Ranska johtaa G20-maita tänä vuonna.

Yhdysvallat, Brasilia ja Kanada, jotka tuottavat paljon ruokaa, metalleja ja muita kulutushyödykkeitä, vastustavat Ranskan painostusta.

Nousevat hinnat aiheuttavat keskustelua, koska Maailmanpankin mukaan viljan hinta pysyy epävakaana ja nousevana vuoteen 2015 asti. Tämä on erityisen huolestuttavaa, koska noin miljardi ihmistä kärsii nälästä jo nyt.

Järjestöt puolustavat markkinoiden säätelyä

Myös kansalaisjärjestöt ovat aktivoituneet painostamaan G20-maita, Kepa kirjoittaa. Kansainväliset ja eurooppalaiset järjestöt ovat esittäneet vetoomuksen talouskomissaari Olli Rehnille. Vetoomuksen allekirjoittajat toivovat, että Rehn puolustaisi Sarkozyn lausuntoja niin kutsutusta pörssiverosta G20-maiden kokouksessa.

Vetoomuksessa lukee esimerkiksi: "Pörssiveroja on tutkittu ja kokeiltukin useissa maissa jo pitkään. On todettu, ettei hyvin laadittu pörssivero karkota investointeja muualle. Päinvastoin, Euroopan työllisyys ja kilpailukyky kärsivät finanssimarkkinoiden ailahteluista raskaasti. Päättäjillä on nyt historiallinen mahdollisuus uudistaa ja tehostaa markkinoiden toimintaa"

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet useat merkittävät eurooppalaiset kehitysjärjestöt kuten Oxfam International, Concord, Eurodad, Eurostep, Attac, ActionAid ja Care.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia