Uutiset Eläinten oikeudet

Färsaarten julmalle valaanpyynnille tuomio ulkomailta

Ympäristöjärjestöt tuomitsevat heinäkuisen valaiden joukkoteurastuksen, jossa sadoille eläimille aiheutettiin tarpeetonta kärsimystä.
(Kuva: Marcel Holyoak / cc 2.0)

Joukko kansainvälisiä ympäristö- ja eläinoikeusjärjestöjä on lähestynyt yhteisellä kirjeellä Färsaarien pääministeri Kaj Leo Holm Johannesena maan harjoittamasta pallopäävalaiden raa’sta ja julmasta teurastuksesta.

Saarilla järjestettiin heinäkuun lopussa valaiden joukkoteurastus, jossa 267 eläintä padottiin lahdenpoukamaan ja raahattiin rannalle tapettavaksi puolentoista tunnin aikana.

Järjestöjen mukaan joukkoteurastus oli poikkeuksellisen julmaa, sillä eläimiä lopettamassa oli liian vähän ihmisiä, mikä johti kaaokseen ja valaiden kärsimyksen tarpeettomaan pitkittämiseen.

Färsaarten on määrä ottaa käyttöön uusia valaanpyyntisääntöjä vuonna 2015, mutta lausunnon allekirjoittaneet 13 järjestöä toivovat, että sääntöjen aikataulua aikaistettaisiin. Uudistusten myötä kalastajien on osallistuttava pakollisiin koulutuksiin, joissa opetetaan muun muassa valaan kärsimyksen vähentämistä tappotilanteissa.

Lopullisena päämääränä tulisi kuitenkin olla valaanpyynnin lopullinen kieltäminen, järjestöt sanovat. Valaat ovat myös meren saastumisesta johtuen niin täynnä myrkkyjä, etteivät Färsaarten omat terveysviranomaiset suosittele niiden lihan syömistä.

Eläinten oikeudet eläimetsaastuminen

Lue myös

Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita

Vapautuksesta huolimatta maassa rekrytoidaan lapsia yhä aseistettujen ryhmien riveihin, varoittaa Unicef.

Jättimäinen norsujensiirto Malawissa

Uhanalaiset norsut saavat oman suojelualueen. Aluetta suojellaan yhteistyössä paikallisten kanssa ja sen uskotaan suojaavan norsuja salametsästykseltä.

Näkökulma: Milloin eläin voi hyvin?

Oleellista on sallia eläinten olla eläimiä, kirjoittaa Sari Salminen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Jason Hickel

Antropologi Jason Hickel haaveilee maailmasta ilman talouskasvua – ”Ajatus vihreästä kasvusta on epä-älyllinen”

Suomessa hiljattain vieraillut Jason Hickel on yksi tutkijoista, jotka ovat viime vuosina ryhtyneet vaatimaan, että maailma luopuu pakkomielteestään bruttokansantuotteen kasvattamiseen ja keskittyy sen sijaan ympäristön kantokyvyn ylläpitämiseen ja ihmisten hyvinvointiin. Hänen mukaansa myöskään paljon puhuttu ”vihreä kasvu” ei tule toimimaan.
Kädet tietokoneen näppäimistöllä

Mitään ei saa enää sanoa – Äärioikeistolaisen retoriikan ABC

Äärioikeisto luo uusien käsitteiden avulla kuviteltuja vihollisia ja olkiukkoja, joiden avulla se voi voittaa helppoja taisteluja. Yksi ajankohtaisimmista on myytti sananvapauskriisistä, kirjoittaa Aurora Lemma.
Burkina Fason lippu

Ääriliikkeiden väkivalta leviää Sahelissa – Lähes 900 000 ihmistä on paennut

Ääriliikkeiden väkivalta on aiheuttanut aliravitsemuskriisin Maliin, Nigeriin ja Burkina Fasoon. Mikäli mitään ei tehdä, kokonainen sukupolvi on vaarassa, sanoo Maailman ruokaohjelma.
Kaksi naista lähikuvassa

Luovat keinot auttavat Keski-Amerikan ihmiskaupan uhreja toipumaan

Järjestäytynyt rikollisuus kiihdyttää ihmiskauppaa Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Viranomaiset yrittävät tukea uhreja, mutta ne eivät pärjäisi ilman järjestöjä, jotka osaavat tarjota epäsovinnaisiakin tapoja toipumisen edistämiseksi. Esimerkiksi AS Mujeres tarjoaa perinteisen avun ohella myös aromaterapiaa.