Uutiset Eläinten oikeudet

Färsaarten julmalle valaanpyynnille tuomio ulkomailta

Ympäristöjärjestöt tuomitsevat heinäkuisen valaiden joukkoteurastuksen, jossa sadoille eläimille aiheutettiin tarpeetonta kärsimystä.
(Kuva: Marcel Holyoak / cc 2.0)

Joukko kansainvälisiä ympäristö- ja eläinoikeusjärjestöjä on lähestynyt yhteisellä kirjeellä Färsaarien pääministeri Kaj Leo Holm Johannesena maan harjoittamasta pallopäävalaiden raa’sta ja julmasta teurastuksesta.

Saarilla järjestettiin heinäkuun lopussa valaiden joukkoteurastus, jossa 267 eläintä padottiin lahdenpoukamaan ja raahattiin rannalle tapettavaksi puolentoista tunnin aikana.

Järjestöjen mukaan joukkoteurastus oli poikkeuksellisen julmaa, sillä eläimiä lopettamassa oli liian vähän ihmisiä, mikä johti kaaokseen ja valaiden kärsimyksen tarpeettomaan pitkittämiseen.

Färsaarten on määrä ottaa käyttöön uusia valaanpyyntisääntöjä vuonna 2015, mutta lausunnon allekirjoittaneet 13 järjestöä toivovat, että sääntöjen aikataulua aikaistettaisiin. Uudistusten myötä kalastajien on osallistuttava pakollisiin koulutuksiin, joissa opetetaan muun muassa valaan kärsimyksen vähentämistä tappotilanteissa.

Lopullisena päämääränä tulisi kuitenkin olla valaanpyynnin lopullinen kieltäminen, järjestöt sanovat. Valaat ovat myös meren saastumisesta johtuen niin täynnä myrkkyjä, etteivät Färsaarten omat terveysviranomaiset suosittele niiden lihan syömistä.

Eläinten oikeudet eläimetsaastuminen

Lue myös

Etelä-Sudanissa vapautettiin lapsisotilaita

Vapautuksesta huolimatta maassa rekrytoidaan lapsia yhä aseistettujen ryhmien riveihin, varoittaa Unicef.

Jättimäinen norsujensiirto Malawissa

Uhanalaiset norsut saavat oman suojelualueen. Aluetta suojellaan yhteistyössä paikallisten kanssa ja sen uskotaan suojaavan norsuja salametsästykseltä.

Näkökulma: Milloin eläin voi hyvin?

Oleellista on sallia eläinten olla eläimiä, kirjoittaa Sari Salminen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.