EU:ta vaaditaan painostamaan Valko-Venäjää kovempaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:ta vaaditaan painostamaan Valko-Venäjää kovempaa

EU:n paheksunta tuli Valko-Venäjällä teloitettujen kannalta liian myöhään, sanoo Human Rights Watch.

(Kuva: Adil Nurmakov / cc 2.0)

EU:n pitäisi painostaa enemmän Valko-Venäjän presidenttiä Aljaksandr Lukašenkaa, kirjoittaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Euroopan ja Keski-Aasian osaston johtaja Hugh Williamson.

Valko-Venäjä teloitti maaliskuun puolivälissä kaksi miestä, jotka tuomittiin muun muassa 15 ihmisen kuolemaan johtaneista Minskin metroiskuista. Järjestöt ovat syyttäneet oikeudenkäyntejä epäreiluiksi, ja myös YK:n ihmisoikeuskomitea oli pyytänyt Valko-Venäjää odottamaan, kunnes omaisen komitealle jättämä vetoomus saadaan käsiteltyä.

Teloitukset tuomittiin kansainvälisesti, mutta Williamsonin mukaan liian myöhään. Hän on tyytyväinen siihen, että EU laajensi helmikuussa sanktioita Valko-Venäjää vastaan. EU:n pitäisi kuitenkin painostaa maata myös YK:n ihmisoikeusneuvostossa, joka antaa kesäkuussa raportin Valko-Venäjän tilanteesta.

Valko-Venäjä on ainoa Euroopan maa, joka käyttää kuolemanrangaistusta. Maan ihmisoikeuksien tila on heikentynyt entisestään joulukuussa 2010 järjestettyjen vaalien jälkeisten protestien jälkeen. Monia opposition jäseniä on vankilassa, ja ihmisoikeuspuolustajia, toimittajia, asianajajia ja poliittisia aktivisteja ahdistellaan.

Lisää uusi kommentti