Uutiset

EU:ta vaaditaan painostamaan Valko-Venäjää kovempaa

EU:n paheksunta tuli Valko-Venäjällä teloitettujen kannalta liian myöhään, sanoo Human Rights Watch.
(Kuva: Adil Nurmakov / cc 2.0)

EU:n pitäisi painostaa enemmän Valko-Venäjän presidenttiä Aljaksandr Lukašenkaa, kirjoittaa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Euroopan ja Keski-Aasian osaston johtaja Hugh Williamson.

Valko-Venäjä teloitti maaliskuun puolivälissä kaksi miestä, jotka tuomittiin muun muassa 15 ihmisen kuolemaan johtaneista Minskin metroiskuista. Järjestöt ovat syyttäneet oikeudenkäyntejä epäreiluiksi, ja myös YK:n ihmisoikeuskomitea oli pyytänyt Valko-Venäjää odottamaan, kunnes omaisen komitealle jättämä vetoomus saadaan käsiteltyä.

Teloitukset tuomittiin kansainvälisesti, mutta Williamsonin mukaan liian myöhään. Hän on tyytyväinen siihen, että EU laajensi helmikuussa sanktioita Valko-Venäjää vastaan. EU:n pitäisi kuitenkin painostaa maata myös YK:n ihmisoikeusneuvostossa, joka antaa kesäkuussa raportin Valko-Venäjän tilanteesta.

Valko-Venäjä on ainoa Euroopan maa, joka käyttää kuolemanrangaistusta. Maan ihmisoikeuksien tila on heikentynyt entisestään joulukuussa 2010 järjestettyjen vaalien jälkeisten protestien jälkeen. Monia opposition jäseniä on vankilassa, ja ihmisoikeuspuolustajia, toimittajia, asianajajia ja poliittisia aktivisteja ahdistellaan.

Valko-Venäjän demokratia ihmisoikeudetoikeus ja rikos Valko-Venäjä

Lue myös

Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia

EU:n avustuksista määrätyt kyseenalaiset maksut uhkaavat kaataa Valko-Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön.

Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön

Viasnan johtaja tuomittiin vuosi sitten vankilaan ja nyt viranomaiset sulkivat järjestön toimiston Minskissä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.