Europarlamentilta tulossa parannuksia vierastyöläisille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Europarlamentilta tulossa parannuksia vierastyöläisille

Unionin ulkopuolelta tuleville työntekijöille luvataan parempia työ- ja elinolosuhteita 30 kuukauden siirtymäajalla.

Euroopan parlamentti haluaa selkeät säännöt unionin alueella työskentelevien vierastyöläisten kohtelulle uudella lainsäädännöllä. Kyseessä on ensimmäinen koko EU:ta koskeva lakipaketti, joka määrittelee muun muassa työolosuhteita, työaikarajoituksia ja majoitustakuun vierastyöläisille.

Keskiviikkona hyväksytyn lakipaketin tarkoituksena on vähentää kausityöläisten hyväksikäyttöä, mutta myös rajoittaa työntekijöiden työlupien myöntämisaikoja, parlamentista sanotaan.

"Nämä eivät ole vain oikeuksia paperilla, vaan perusehtoja työntekijöiden kohtelemiseksi ihmisinä eikä vain hyödykkeinä", lakipakettia parlementille esitellyt britti-meppi Claude Moraes sanoi.

Parlamentin laatimien säännösten mukaan kausityöläisten tulee hakiessaan osoittaa olemassaoleva työsopimus, josta ilmenee työtuntien ja palkan määrä. Sopimuksesta tulee myös käydä ilmi, että työntekijälle järjestyy kohtuuhintainen majoitus, jonka vuokraa ei saa periä palkasta.

Laki myös takaa EU:n ulkopuolelta tuleville samat työntekijöiden oikeudet kuin EU-kansalaisille muun muassa loma-aikojen, työntekoon vaadittavan vähimmäisiän, sosiaaliturvan ja irtisanomisen kohdalla.

Unionin jäsenvaltioilla on kaksi ja puoli vuotta aikaa saattaa laki muodollisesti voimaan kansallisissa lainsäädännöissä.

Kausityöläisten oikeudet ovat olleet uutisotsikoissa Suomessakin, jossa Thaimaasta tulevien marjanpoimijoiden ja heitä palkkaavien suomalaisyritysten välillä on ollut kitkaa viime vuosina. Thaimaalaisia edustavien järjestöjen mukaan marjateollisuuden työkäytännöt ovat lähennelleet hyväksikäyttöä ja monet työntekijät ovat palanneet koteihinsa velkaisina.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia