Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

Eurooppaan saapui viime vuonna yhä vähemmän siirtolaisia – matka paikoin vaarallisempi

Todennäköisyys kuolla matkalla Libyasta Italiaan on yksi 14:stä, käy ilmi YK:n pakolaisjärjestön tuoreesta raportista.
Siirtolaisten telttoja Kreikassa
Siirtolaisten telttoja Kreikassa vuonna 2016. Kreikkaan tulevien siirtolaisten määrä väheni viime vuonna, kertoo UNHCR:n tuore raportti. (Kuva: © European Union 2016 - European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0)

Eurooppaan saapui viime vuonna Espanjan, Italian ja Kreikan kautta yli 50 prosenttia vähemmän siirtolaisia ja pakolaisia kuin vuonna 2016, selviää YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tuoreesta raportista.

Myös siirtolaisten kuolemat ovat vähentyneet lähes 40 prosenttia. Siitä huolimatta matka on paikoin yhä vaarallisempi, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan etenkin heinäkuun 2017 jälkeen saapuminen meriteitse Libyasta Italiaan on vähentynyt dramaattisesti ja väheneminen on jatkunut tänä vuonna. Taustalla on Libyan, EU:n ja Italian kiristynyt valvonta.

Samaan aikaan matka Italiaan on kuitenkin yhä vaarallisempi. Tänä vuonna yksi 14:sta Libyasta Italiaan tulevasta siirtolaisesta on kuollut. Viime vuonna samaan aikaan todennäköisyys oli yksi 29:stä. Siirtolaiset myös ovat aiempaa sairaampia. Monet ovat heikkoja, laihoja ja yleisesti huonossa kunnossa, raportissa kerrotaan.

Yhteensä viime vuonna Välimerellä katosi tai kuoli 3 139 Eurooppaan matkalla olevaa siirtolaista tai pakolaista. Riskit eivät kuitenkaan pääty mereen. Euroopan ulkorajoilla ja matkalla Euroopassa kuoli raportin mukaan viime vuonna 75 ihmistä. He jäivät esimerkiksi junan alle tai saivat raiteilta sähköiskun.

”Matka Eurooppaan ja sen läpi on täynnä vaaroja”, toteaa Pascale Moreau, UNHCR:n Euroopan johtaja tiedotteessa.

Järjestö on huolissaan myös pakolaisten ja siirtolaisten kiristyksestä ja hyväksikäytöstä sekä naisiin ja lapsiin kohdistuvasta väkivallasta matkalla. Raportin mukaan Euroopan maat ovat myös torjuneet siirtolaisia väkivalloin ja kieltäneet heiltä turvapaikan haun.

”Alueelle sekä nopeaan, reiluun ja tehokkaaseen turvapaikkaprosessiin pääseminen on elintärkeää kansainvälistä suojelua hakeville ihmisille. Rajojen hallinta ja suojelun tarjoaminen pakolaisille valtioiden kansainvälisten velvoitteiden mukaisesti eivät sulje toisiaan pois”, Moreau muistuttaa.

Yhteensä Eurooppaan tuli viime vuonna Espanjan, Kreikan ja Italian kautta 177 436 ihmistä. Määrä on noin 83 prosenttia vähemmän kuin huippuvuonna 2015. Espanjan kautta saapuneiden määrä kuitenkin kasvoi.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuus Eurooppa

Kommentit

Lue myös

Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.
Siirtolaisten telttoja Kreikassa

”EU valitsi pelon myötätunnon sijasta” – järjestöt pettyneitä siirtolaisuuskokouksen antiin

EU:n aikomukset perustaa siirtolaisille maihinnousukeskuksia eivät saa järjestöjen kiitoksia. Niiden mukaan unioni on keskittynyt vain omien etujensa ajamiseen.
Mielenosoittajia, Io tifo Aquarius -kyltti

Euroopassa tarvitaan yhteisvastuuta turvaa etsivistä ihmisistä

Keskustelu siirtolaisista on jälleen kärjistynyt EU:ssa, vaikka tulijoita on vain murto-osa muutaman vuoden takaiseen verrattuna. Epämääräiset ehdotukset koontileireistä EU:n ulkopuolella eivät riitä, vaan jokaisen jäsenmaan on kannettava vastuunsa Euroopasta turvaa hakevista ihmisistä – etenkin lapsista, vaatii Pelastakaa Lapset ry:n vaikuttamistyön asiantuntija Tapio Laakso.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Naisia torilla pakolaisleirillä

Budjettiesitys 2019: Kansa pitää kehitysyhteistyötä tärkeänä, valtio esittää vain pientä korotusta

Talousarvioesitys lupaa kehitysyhteistyöhön hiukkasen lisää rahaa, mutta Suomi jää edelleen kauas omista sitoumuksistaan. Kansalaisjärjestöjen heikko rahoitus kurittaa kaikkein köyhimpiä, tyttöjä ja tasa-arvotyötä.
Ihmisiä Pride-kulkueessa

Seta: Muunsukupuolisten hoidon rajoittaminen lisää itsetuhoisuuden määrää – "HUS:n ja TAYS:n linjaukset päinvastaisia kuin alan kansanvälinen kehitys"

Uudessa kansainvälisessä tautiluokitusjärjestelmässä ei enää erotella hoidettavia transsukupuolisiin ja muunsukupuolisiin. Seta vaatii Suomea toimimaan samoin ja takaamaan sukupuolenkorjaushoidot myös muille kuin itsensä naiseksi tai mieheksi kokeville.
Mielenosoittajia

Ortega ajaa Nicaraguaa umpikujaan, yli 23 000 paennut Costa Ricaan – ”Vaikea poistaa syöpäläistä, jonka lonkerot ulottuvat joka kolkkaan”

Nicaraguan tilannetta pidempään seuranneille huhtikuussa alkanut mielenosoitusaalto ei tullut yllätyksenä. Jatko on Ortegan käsissä: suostuuko hän luopumaan vallasta ja järjestämään uudet vaalit?
Värikkäitä ilmapalloja

Costa Rica hyväksymässä samaa sukupuolta olevien avioliiton

Costa Rican korkein oikeus on linjannut syrjiväksi lain, jonka kieltää samaa sukupuolta olevia solmimasta avioliiton. Laki lakkaa olemasta voimassa, vaikka sen muuttamisesta ei päästäisi sopuun parlamentissa.
Varoituskyltti jossa lukee "Heat kills"

YK: Viilennys myös köyhien oikeus – tulisi toteuttaa ilman ilmastohaittoja

Kun ilmasto lämpenee, tarvitaan lisää jäähdytystä, mikä kuluttaa energiaa, mikä taas lämmittä ilmastoa. Tällä hetkellä kymmenesosa ilmaston lämpenemisestä johtuu jäähdytyksestä, ja osuus on nopeassa kasvussa.