Eurooppa onnistunut otsonia haittaavien myrkkyjen vähentämisessä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eurooppa onnistunut otsonia haittaavien myrkkyjen vähentämisessä

Otsonikerrosta heikentävät kemikaalien vähentäminen vaikuttaa myös ilmastonmuutokseen.

Eurooppa on onnistunut vähentämään merkittävästi otsonikerrosta haittaavien kemikaalien käyttöä viime vuosikymmenen aikana. Vuonna 1987 solmittu Montrealin sopimus on ollut tärkein myrkkyjen rajoittamiseen vaikuttava ympäristösopimus, sanoo EU:n ympäristökeskus EEA.

EEA:n raportin mukaan otsonia heikentävien aineiden määrät ovat laskeneet tasaisesti EU:ssa vuoden 2006 jälkeen ja kansainväliset tavoitteet onkin saavutettu alueella etuajassa.

"Viimeisimmät luvut osoittavat, että Eurooppa on puuttunut tehokkaasti otsonikerrokseen vaikuttavaan saastuttamiseen", sanoo järjestön johtaja Jacquelina McGlade.

Otsonikerroksella on keskeinen rooli ihmisille ja eliöille haitallisen ultraviolettisäteilyn pääsyn ehkäisemisessä maanpinnalle. Monet otsonikerrosta heikentävät aineet ovat myös voimakkaita kasvihuonekaasuja, jotka vaikuttavat ilmastonmuutokseen. Asiantuntijoiden mukaan Montrealin sopimuksella on vähennetty päästäjä moninkertaisesti verrattuna esimerkiksi Kioton ilmastosopimukseen vuosille 2008-2012.

Kaikkien YK-maiden allekirjoittamalla Montrealin sopimuksella rajoitetaan yli 200 kemikaalin käyttöä, joita käytettiin aikaisemmin muun muassa suihkepullojen vaahdotusaineina, liuottimissa ja sammuttimissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia