Euroopan unionille kansalaisaloite | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Euroopan unionille kansalaisaloite

Miljoona allekirjoitusta vähintään seitsemästä EU-maasta on edellytyksenä, jotta komissio veisi aloitetta eteenpäin.

Euroopan unionissa on tämän kuun alusta lähtien mahdollista tehdä kansalaisaloitteita. Miljoona EU-kansalaista voi allekirjoituksellaan pyytää komissiolta ehdotusta EU-laiksi, kansalaisjärjestöjen EU-yhdistys Kehys kertoo. Aloitteen pitää liittyä komission toimialueeseen.

Aloitteen tekeminen edellyttää toimikunnan perustamista, jossa on vähintään seitsemän äänestysikäistä kansalaista vähintään seitsemästä unionimaasta. Toimikunnan pitää rekisteröidä aloite komission internetsivuilla, ennen kuin allekirjoituksia voidaan ryhtyä keräämään.

Unionimaille on määritelty kunkin maan kokoon perustuva allekirjoitusten vähimmäismäärä, joka pitää saada kokoon vuoden kuluessa. Suomesta pitää kerätä vähintään 9750 allekirjoitusta.

Eurooppatiedotuksen järjestämässä kansalaisaloitteen tiedotustilaisuudessa puhunut europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki pitää todennäköisenä, että parlamentin istuntopaikan sijoittamisesta yhteen kaupunkiin tehdään kansalaisaloite.

Jäätteenmäki myös uskoo, että kansalaisaloite on yksi tapa tuoda uusia näkökulmia EU-keskusteluun, vaikka ne eivät menisikään läpi komissiossa. Myös järjestöillä voi olla iso rooli aloitteiden eteenpäin viemisessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia