Uutiset

Euroopan parlamentin Saharov-ihmisoikeuspalkinto Venäjän vangitsemalle ukrainalaiselle Oleg Sentsoville

Ukrainalainen, Venäjän toimia Krimillä kritisoinut elokuvaohjaaja Oleg Sentsov on tuomittu terrorismirikoksista vankeuteen Venäjällä. Euroopan parlamentti vaatii hänen vapautustaan.
Eri maiden lippuja EU-parlamentin edessä
Euroopan parlamentti myöntää joka vuosi Saharov-ihmisoikeuspalkinnon (Kuva: © European Union 2014 - European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0)

Euroopan parlamentti on myöntänyt vuotuisen ihmisoikeuspalkintonsa ukrainalaiselle elokuvaohjaajalle Oleg Sentsoville.

Sentsov istuu Venäjällä pitkää vankilatuomiota terrorismirikoksesta. Parlamentin mukaan tarkoituksena on osoittaa solidaarisuutta ja vaatia Sentsovin vapautusta.

Venäjän turvallisuuspalvelu pidätti Sentsovin toukokuussa 2014 Krimillä, jonka Venäjä valtasi samana vuonna Ukrainalta. Sentsov on kritisoinut äänekkäästi Venäjän toimia Krimillä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tietojen mukaan häntä uhattiin raiskauksella ja murhalla, jotta hän tunnustaisi terrori-iskujen suunnittelun sekä laittomien tuliaseiden hallussapidon. Hän sai oikeuden tavata asianajajan vasta 17 päivän pidätyksen jälkeen.

Häntä syytettiin muun muassa yhteistyöstä ukrainalaisen äärioikeistolaisen ryhmän kanssa terrori-iskujen toteuttamiseksi Krimillä. Venäläinen sotilastuomioistuin on tuominnut hänet 20 vuoden vankeusrangaistukseen.

Hän on kiistänyt syytteen ja oli tänä vuonna 145 päivää nälkälakossa. Jutun avaintodistaja on myöhemmin perunut todistuksensa Sentsovia vastaan.

”Sentsov on rohkeutensa ja päättäväisyytensä kautta, asettamalla henkensä vaaraan, noussut Venäjän ja muiden maiden poliittisten vankien vapauttamiseen tähtäävän taistelun symboliksi. -- Hänen taistelunsa osoittaa, että on velvollisuutemme puolustaa ihmisoikeuksia kaikkialla maailmassa kaikissa olosuhteissa, sanoi Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani tiedotteessa.

Sentsovia on siirretty eri vankiloihin Venäjällä. Hän kärsii terveysongelmista.

Saharov-palkinto on nimetty neuvostoliittolaisen toisinajattelijan Andrei Saharovin mukaan. Euroopan parlamentti myöntää sen joka vuosi ihmisoikeusteosta. Viime vuonna palkinto myönnettiin Venezuelan demokraattiselle oppositiolle.

ihmisoikeudetkansalaisoikeudetpolitiikkaEU UkrainaVenäjä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ahmed Hadji sohvalla Kirkon Ulkomaanavun tiloissa

Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”

Ääriliike al-Shabaab houkuttelee nuoria Ugandassa, jossa on maailman nuorimpiin kuuluva väestö ja vain vähän työpaikkoja. Nuorisojärjestöä johtavan Ahmed Hadjin mukaan nuoret tarvitsevat töitä ja tarkoituksen elämälleen. Valtio näkee nuoret kuitenkin uhkana.
Riisipelto ylhäältä kuvattuna

Miten maailman nälkä voitetaan?

Nälkäongelman tarkastelu vain tuotannon tai ruuan jakautumisen näkökulmasta ei riitä. Vauraiden maiden pitäisi ajaa oikeudenmukaisempaa ruoka-, kauppa- ja kehityspolitiikkaa ja tukea kestävämpää yhteiskuntakehitystä, kirjoittaa tutkija Ville Lähde.
Ehkäisypillereitä

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi

Jos syntyvyys saadaan vähenemään 0,5:llä, vuonna 2050 väkeä voi olla melkein miljardi ennustettua vähemmän, sanovat ympäristö- ja lisääntymisterveysjärjestöt.
Kädet repimässä lehtiä kattilaan

Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa

Muun muassa surkean sadekauden takia haavoittuvimmassa asemassa olevat kotitaloudet käyttävät tämän vuoden sadon 0–3 kuukaudessa, kun keskiarvo on 3–5 kuukautta, varoittaa eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestö.

Tuoreimmat

Ympäristö- ja seksuaaliterveysjärjestöt aloittivat yhteisen kampanjan väestönkasvun hillitsemiseksi ja luonnon suojelemiseksi
Ennuste: 41 miljoonaa ihmistä kärsii pian ruokapulasta eteläisessä Afrikassa
Raportti: Köyhyys vaihtelee jopa kotitalouksien sisällä – ”Perinteinen käsitys köyhyydestä on vanhentunut”
Yli neljäsosa afrikkalaisista on joutunut maksamaan lahjuksen saadakseen julkisia palveluita – Köyhät maksavat rikkaita useammin, paljastaa kysely
YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Intiaa estämään alkuperäiskansojen häädöt
Ugandalainen Ahmed Hadji selvisi hengissä terrori-iskusta ja ryhtyi ehkäisemään radikalisoitumista – ”Monella ei ole uskonnosta riittävästi tietoa”
Monsuunisateet vaurioittaneet tuhansia asumuksia Bangladeshin rohingya-pakolaisten leireillä – Lisää sateita on luvassa
Jemenissä on havaittu koleratartuntoja tänä vuonna enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä – ”Voimme vain yrittää pitää lapset hengissä niin pitkään kuin mahdollista”
Kansainvälinen sotarikostuomioistuin totesi Kongossa toimineen sotapäällikön syylliseksi 18 rikokseen – HRW: ”Jopa ne, jotka luulevat olevansa koskemattomia, voivat joutua tilille”
Käsienpesuvesi loppuu Ugandan kouluissa usein kesken – Suomalais-ugandalainen projekti ratkoo ongelmaa ”elefanttihanan” avulla