Uutiset

Euroopan parlamentin Saharov-ihmisoikeuspalkinto Venäjän vangitsemalle ukrainalaiselle Oleg Sentsoville

Ukrainalainen, Venäjän toimia Krimillä kritisoinut elokuvaohjaaja Oleg Sentsov on tuomittu terrorismirikoksista vankeuteen Venäjällä. Euroopan parlamentti vaatii hänen vapautustaan.
Eri maiden lippuja EU-parlamentin edessä
Euroopan parlamentti myöntää joka vuosi Saharov-ihmisoikeuspalkinnon (Kuva: © European Union 2014 - European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0)

Euroopan parlamentti on myöntänyt vuotuisen ihmisoikeuspalkintonsa ukrainalaiselle elokuvaohjaajalle Oleg Sentsoville.

Sentsov istuu Venäjällä pitkää vankilatuomiota terrorismirikoksesta. Parlamentin mukaan tarkoituksena on osoittaa solidaarisuutta ja vaatia Sentsovin vapautusta.

Venäjän turvallisuuspalvelu pidätti Sentsovin toukokuussa 2014 Krimillä, jonka Venäjä valtasi samana vuonna Ukrainalta. Sentsov on kritisoinut äänekkäästi Venäjän toimia Krimillä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tietojen mukaan häntä uhattiin raiskauksella ja murhalla, jotta hän tunnustaisi terrori-iskujen suunnittelun sekä laittomien tuliaseiden hallussapidon. Hän sai oikeuden tavata asianajajan vasta 17 päivän pidätyksen jälkeen.

Häntä syytettiin muun muassa yhteistyöstä ukrainalaisen äärioikeistolaisen ryhmän kanssa terrori-iskujen toteuttamiseksi Krimillä. Venäläinen sotilastuomioistuin on tuominnut hänet 20 vuoden vankeusrangaistukseen.

Hän on kiistänyt syytteen ja oli tänä vuonna 145 päivää nälkälakossa. Jutun avaintodistaja on myöhemmin perunut todistuksensa Sentsovia vastaan.

”Sentsov on rohkeutensa ja päättäväisyytensä kautta, asettamalla henkensä vaaraan, noussut Venäjän ja muiden maiden poliittisten vankien vapauttamiseen tähtäävän taistelun symboliksi. -- Hänen taistelunsa osoittaa, että on velvollisuutemme puolustaa ihmisoikeuksia kaikkialla maailmassa kaikissa olosuhteissa, sanoi Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani tiedotteessa.

Sentsovia on siirretty eri vankiloihin Venäjällä. Hän kärsii terveysongelmista.

Saharov-palkinto on nimetty neuvostoliittolaisen toisinajattelijan Andrei Saharovin mukaan. Euroopan parlamentti myöntää sen joka vuosi ihmisoikeusteosta. Viime vuonna palkinto myönnettiin Venezuelan demokraattiselle oppositiolle.

ihmisoikeudetkansalaisoikeudetpolitiikkaEU UkrainaVenäjä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas