Uutiset

Euroopan parlamentin Saharov-ihmisoikeuspalkinto Venäjän vangitsemalle ukrainalaiselle Oleg Sentsoville

Ukrainalainen, Venäjän toimia Krimillä kritisoinut elokuvaohjaaja Oleg Sentsov on tuomittu terrorismirikoksista vankeuteen Venäjällä. Euroopan parlamentti vaatii hänen vapautustaan.
Eri maiden lippuja EU-parlamentin edessä
Euroopan parlamentti myöntää joka vuosi Saharov-ihmisoikeuspalkinnon (Kuva: © European Union 2014 - European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0)

Euroopan parlamentti on myöntänyt vuotuisen ihmisoikeuspalkintonsa ukrainalaiselle elokuvaohjaajalle Oleg Sentsoville.

Sentsov istuu Venäjällä pitkää vankilatuomiota terrorismirikoksesta. Parlamentin mukaan tarkoituksena on osoittaa solidaarisuutta ja vaatia Sentsovin vapautusta.

Venäjän turvallisuuspalvelu pidätti Sentsovin toukokuussa 2014 Krimillä, jonka Venäjä valtasi samana vuonna Ukrainalta. Sentsov on kritisoinut äänekkäästi Venäjän toimia Krimillä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tietojen mukaan häntä uhattiin raiskauksella ja murhalla, jotta hän tunnustaisi terrori-iskujen suunnittelun sekä laittomien tuliaseiden hallussapidon. Hän sai oikeuden tavata asianajajan vasta 17 päivän pidätyksen jälkeen.

Häntä syytettiin muun muassa yhteistyöstä ukrainalaisen äärioikeistolaisen ryhmän kanssa terrori-iskujen toteuttamiseksi Krimillä. Venäläinen sotilastuomioistuin on tuominnut hänet 20 vuoden vankeusrangaistukseen.

Hän on kiistänyt syytteen ja oli tänä vuonna 145 päivää nälkälakossa. Jutun avaintodistaja on myöhemmin perunut todistuksensa Sentsovia vastaan.

”Sentsov on rohkeutensa ja päättäväisyytensä kautta, asettamalla henkensä vaaraan, noussut Venäjän ja muiden maiden poliittisten vankien vapauttamiseen tähtäävän taistelun symboliksi. -- Hänen taistelunsa osoittaa, että on velvollisuutemme puolustaa ihmisoikeuksia kaikkialla maailmassa kaikissa olosuhteissa, sanoi Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani tiedotteessa.

Sentsovia on siirretty eri vankiloihin Venäjällä. Hän kärsii terveysongelmista.

Saharov-palkinto on nimetty neuvostoliittolaisen toisinajattelijan Andrei Saharovin mukaan. Euroopan parlamentti myöntää sen joka vuosi ihmisoikeusteosta. Viime vuonna palkinto myönnettiin Venezuelan demokraattiselle oppositiolle.

ihmisoikeudetkansalaisoikeudetpolitiikkaEU UkrainaVenäjä

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Turkin lippu, taustalla Bosporinsalmi

Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa

Suomalainen Robonic Ltd sai luvan viedä Turkkiin miehittämättömien ilma-alusten laukaisualustoja. Päätös ”ampuu jalkaan niin Suomen kuin EU:nkin ihmisoikeuspolitiikkaa”, sanoo Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
Hallitus myönsi asevientiluvan Turkkiin – Rauhanjärjestöt: Ei linjassa hallitusohjelman kanssa
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta