Euroopan parlamentin Saharov-ihmisoikeuspalkinto Venäjän vangitsemalle ukrainalaiselle Oleg Sentsoville | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Euroopan parlamentin Saharov-ihmisoikeuspalkinto Venäjän vangitsemalle ukrainalaiselle Oleg Sentsoville

Ukrainalainen, Venäjän toimia Krimillä kritisoinut elokuvaohjaaja Oleg Sentsov on tuomittu terrorismirikoksista vankeuteen Venäjällä. Euroopan parlamentti vaatii hänen vapautustaan.

Eri maiden lippuja EU-parlamentin edessä

Euroopan parlamentti myöntää joka vuosi Saharov-ihmisoikeuspalkinnon Kuva: © European Union 2014 - European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0.

Euroopan parlamentti on myöntänyt vuotuisen ihmisoikeuspalkintonsa ukrainalaiselle elokuvaohjaajalle Oleg Sentsoville.

Sentsov istuu Venäjällä pitkää vankilatuomiota terrorismirikoksesta. Parlamentin mukaan tarkoituksena on osoittaa solidaarisuutta ja vaatia Sentsovin vapautusta.

Venäjän turvallisuuspalvelu pidätti Sentsovin toukokuussa 2014 Krimillä, jonka Venäjä valtasi samana vuonna Ukrainalta. Sentsov on kritisoinut äänekkäästi Venäjän toimia Krimillä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tietojen mukaan häntä uhattiin raiskauksella ja murhalla, jotta hän tunnustaisi terrori-iskujen suunnittelun sekä laittomien tuliaseiden hallussapidon. Hän sai oikeuden tavata asianajajan vasta 17 päivän pidätyksen jälkeen.

Häntä syytettiin muun muassa yhteistyöstä ukrainalaisen äärioikeistolaisen ryhmän kanssa terrori-iskujen toteuttamiseksi Krimillä. Venäläinen sotilastuomioistuin on tuominnut hänet 20 vuoden vankeusrangaistukseen.

Hän on kiistänyt syytteen ja oli tänä vuonna 145 päivää nälkälakossa. Jutun avaintodistaja on myöhemmin perunut todistuksensa Sentsovia vastaan.

”Sentsov on rohkeutensa ja päättäväisyytensä kautta, asettamalla henkensä vaaraan, noussut Venäjän ja muiden maiden poliittisten vankien vapauttamiseen tähtäävän taistelun symboliksi. -- Hänen taistelunsa osoittaa, että on velvollisuutemme puolustaa ihmisoikeuksia kaikkialla maailmassa kaikissa olosuhteissa, sanoi Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani tiedotteessa.

Sentsovia on siirretty eri vankiloihin Venäjällä. Hän kärsii terveysongelmista.

Saharov-palkinto on nimetty neuvostoliittolaisen toisinajattelijan Andrei Saharovin mukaan. Euroopan parlamentti myöntää sen joka vuosi ihmisoikeusteosta. Viime vuonna palkinto myönnettiin Venezuelan demokraattiselle oppositiolle.

Lisää uusi kommentti