Euroopalle oma rauhaninstituutti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Euroopalle oma rauhaninstituutti

Perustajien mukaan Ukrainan tilanne on osoittanut akuutin tarpeen vahvistaa eurooppalaista rauhanrakennusta.

Eurooppalaiset ulkoministerit sopivat maanantaina pidetyssä EU:n ulkoasiainneuvoston kokouksessa Euroopan rauhaninstituutti EIP:n perustamisesta.

EIP-aloitteen takana olivat Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja ja Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt, kertoo Eurooppatiedotus.

EIP:n tarkoituksena on edistää eurooppalaista rauhanrakennusta kansainvälisesti epävirallisen dialogin ja rauhanvälityksen kautta. Se myös täydentää EU:n omaa ulkosuhdehallintoa, tarjoaa konfliktinhallinnan koulutusta ja toimii yhteistyössä muun muassa asiantuntijajärjestöjen ja kansalaisjärjestöjen kanssa, uutislähteet kertovat. Instituutti ei ole kuitenkaan virallinen EU-järjestö.

Instituutin peruskirjan on allekirjoittanut Suomi, Ruotsi, Belgia, Luxemburg, Unkari, Puola, Italia, Espanja ja Sveitsi, mutta jäsenyys on avoin myös muille eurooppalaisille valtioille. EIP:n esikuvana on 1980-luvulla perustettu Yhdysvaltojen rauhaninstituutti USIP.

Perustajajäsenten mukaan Ukrainan tilanne on osoittanut akuutin tarpeen eurooppalaisen rauhanrakennuksen vahvistamiselle.

Instituutin ensimmäisen kolmivuotiskauden rahoitus on kolme miljoonaa euroa, joka tulee jäsenvaltioilta. Instituutilla on parhaillaan käynnissä avoin haku päävirkojen täyttämiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia