EU:n kasvihuonepäästöt ennätysalhaalla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:n kasvihuonepäästöt ennätysalhaalla

EU:n esimerkki osoittaa, että talouskasvu on yhdistettävissä ilmastonmuutoksen estämiseen, sanoo EEA.

Euroopan unionin kasvihuonekaasupäästöt ovat tippuneet ennätysalhaalle ilmastopolitiikan ja taantuman vuoksi, sanoo Euroopan ympäristövirasto EEA.

Viraston mukaan päästöt laskivat unionin alueella vuonna 2012 1,3 prosenttia edellisvuoteen verrattuna ja ovat nyt 19,2 prosenttia alle vuoden 1990 tason. Tämä tarkoittaa, että EU on hiuskarvan päässä asettamaansa tavoitetta leikata kasvihuonepäästöjä 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä, EEA sanoo.

"EU toimillaan on osoittanut, että kasvavan talouden ja kasvihuonepäästöjen leikkauksen välillä ei ole ristiriitaa", EEA:n johtaja Hans Bruyninckx toteaa.

Ilmastopolitiikka vastasi noin puolesta vuoden 2012 leikkauksista, jotka on saatu aikaan esimerkiksi energiatehokkuutta parantamalla sekä uusiutuvien polttoaineiden käyttöä lisäämällä. Korkeintaan 50 prosenttia päästöjen vähentymisestä selittyy vuonna 2008 alkaneella taantumalla, mutta pitkäaikaiset tilastot osoittavat, että talouskasvu ja kasvihuonepäästöt eivät enää kulje käsi kädessä, virasto sanoo.

Leikkaukset jakautuivat epätasaisesti unionin sisällä, sillä Italia vastasi lähes puolesta nettovähennyksistä. Sen sijaan Saksassa ja Isossa-Britanniassa päästöt kasvoivat ensimmäistä kertaa moneen vuoteen.

EEA:n alustavien tilastojen mukaan vähennyksiä saavutettin myös viime vuonna.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia