EU:n Afrikka-hätärahastoon nihkeästi tukea jäsenmailta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:n Afrikka-hätärahastoon nihkeästi tukea jäsenmailta

Siirtolaisuuden syihin puuttuva hätärahasto on liian pieni, syyttävät Afrikan johtajat.

EU on luvannut Pohjois-Afrikan, Afrikan sarven ja Sahelin alueen maille 1,8 miljardin euron tukipotin siirtolaiskriisin hillitsemiseksi. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ilmoitti asiasta eilen Maltalla pidetyssä siirtolaisuuskonferenssissa, jonka järjestämisestä sovittiin alun perin viime keväänä Välimerellä tapahtuneiden siirtolaisten hukkumiskuolemien vuoksi.

Suurin osa rahaston varoista tulee EU:n budjetista ja kehitysrahastosta, mutta komissio toivoo, että myös jäsenmaat osallistuvat. Eiliseen mennessä jäsenmaat sekä Norja ja Sveitsi olivat kuitenkin luvanneet rahastoon vain noin 81 miljoonaa euroa lisää.

Eniten tukea lupasi Hollanti, 15 miljoonaa. Suomi puolestaan antaa rahastoon viisi miljoonaa euroa, josta kolme miljoonaa menee Afrikan sarveen, miljoona Sahelin alueelle ja miljoona Pohjois-Afrikkaan, kertoo ulkoministeriö.

Rahat otetaan Suomen tämän vuoden kehitysyhteistyöbudjetista. Suomi kuuluu lahjoituksellaan avokätisimpien maiden joukkoon: esimerkiksi Norja ja Ruotsi lupasivat kolme miljoonaa euroa kumpikin.

Konferenssissa sovittiin myös siirtolaisuuden hillitsemiseen tähtäävästä toimintasuunnitelmasta, jonka toteuttamista rahasto tukee. Rahoja voidaan käyttää esimerkiksi peruspalveluiden rahoittamiseen sekä työllisyyshankkeisiin, joissa tuetaan vaikkapa pienyritysten perustamista. Rahaa aiotaan käyttää myös suoremmin siirtolaistoimiin, kuten siirtolaisten palauttamiseen.

Kansalaisjärjestöt ovat kuitenkin olleet huolissaan siitä, että rahastoa tukevat EU-maat saattavat ohjata rahaa kehityksen tukemisen sijasta turvallisuustoimiin, kertoo EurActiv-uutissivusto. 

Myös Afrikan johtajat ovat olleet rahastoon tyytymättömiä, sillä se on niiden mukaan liian pieni. Senegalin presidentti Macky Sall muistutti EurActivin mukaan, että jos monikansalliset yritykset maksaisivat Afrikassa veronsa ja afrikkalaisista tavaroista maksettaisiin reilua hintaa, maanosa ei edes tarvitsisi apua.

LISÄYS: Suomen osuus rahastosta otetaan tämän vuoden kehitysyhteistyöbudjetista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia