EU:lta tulossa löysät konfliktimineraalisäännöt | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:lta tulossa löysät konfliktimineraalisäännöt

Kansainvälisen kaupan valiokunta äänesti uudesta sääntelystä, joka ei kriitikoiden mukaan vaikuttaisi juuri mitenkään konfliktimineraalien kauppaan.

Konflikti- ja riskialueilta mineraaleja hankkivien EU:n sulattojen ja jalostamoiden on tulevaisuudessa sitouduttava tekemään vastuullisia hankintoja, mikäli unionin kansainvälisen kaupan valiokunnan uusi ehdotus hyväksytään.

Valiokunta hyväksyi viime viikolla ehdotuksen, jonka mukaan tinaa, volframia, tantaalia tai kultaa konflikti- tai riskialueilta tuoville sulattojen ja jalostamoiden on jatkossa käytettävä vastuullisesti hankittuja mineraaleja ja ilmoitettava hyväksytty maahantuoja merkinnöissään. Muille alan toimijoille vastuullisuus olisi vapaaehtoista. Europarlamentin on määrä äänestää ehdotuksesta toukokuussa.

Ehdotus menee pidemmälle kuin viimevuotinen Euroopan komission ehdotus, jossa vastuullisuus olisi ollut kaikille toimijoille vapaaehtoista. Siitä huolimatta ehdotukseen ovat tyytymättömiä sekä vasemmiston ja vihreiden mepit että järjestöt, jotka olisivat toivoneet kaikille yrityksille sitovaa sääntelyä.

Global Witness -järjestön mukaan lakiehdotuksen skaala on liian kapea. Valmistajat ja kauppiaat sekä muun muassa ulkomaiset toimijat olisivat sääntelyn ulkopuolella. Näin ollen konfliktimineraalien kauppaan ei juurikaan pystyttäisi vaikuttamaan.

Sitovaa sääntelyä noudatetaan jo esimerkiksi Yhdysvalloissa. Kriitikoiden mukaan laki on tosin vain siirtänyt kauppareittejä ja aiheuttanut epävirallisen mineraalikauppasaarron Kongoa vastaan.

EU-markkinoille tulee Global Witnessin mukaan vuosittain miljoonien eurojen arvosta mineraaleja konflikti- tai riskialueilta. Kaupan arvioidaan rahoittavan konflikteja ja ihmisoikeusloukkauksia muun muassa Kongon demokraattisessa tasavallassa, Zimbabwessa ja Kolumbiassa. YK:n ympäristöohjelma UNEP arvioi viime viikolla, että Kongossa laittoman kullan, mineraalien, puun, puuhiilen ja eläintuotteiden kaupan arvo vuosittain on noin 0,7–1,3 miljardia dollaria, eli 0,6–1,2 miljardia euroa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia