EU:lle uusi ihmisoikeusstrategia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:lle uusi ihmisoikeusstrategia

Unionille nimitetään ihmisoikeuksien erityisedustaja, joka tosin keskittyy vain EU:n ulkosuhteisiin.

Euroopan ulkoasiainneuvosto on hyväksynyt uuden ihmisoikeusstrategian, joka ohjaa EU:n ihmisoikeuspolitiikkaa suhteissa unionin ulkopuolisiin maihin seuraavat kymmenen vuotta.

Euroopan neuvoston tiedotteen mukaan strategian painopisteitä ovat esimerkiksi sanan- ja mielipiteenvapauden edistäminen sekä syrjinnän torjunta. Ihmisoikeuskysymykset on tarkoitus sisällyttää kaikkiin EU:n ulkoisiin politiikkoihin, kuten kauppaan, teknologiaan ja kehitysyhteistyöhön.

Strategia sisältää 97 toimintaohjetta, jotka on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2014 loppuun mennessä.

Osana strategiaa nimitetään myös ihmisoikeuksien erityisedustaja, joka raportoi säännöllisesti ihmisoikeuksista Euroopan komissiolle. Tehtävään ei ole vielä valittu ketään.

European Voice -lehden verkkosivujen mukaan ihmisoikeusjärjestöt ovat kiitelleet strategiaa, mutta muistuttaneet myös, että se pitää panna toimeen.

Ongelmiakin on. Vaikka erityisedustajan valintaa on kiitelty, kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys ry:n mukaan huolta herättää se, että edustajan mandaatti ulottuu vain EU:n ulkosuhteisiin, ei EU:n sisälle. Näin ongelmana on, kuka kritisoi EU:ta itseään.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia