Uutiset Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa

EU:hun pyrkivät siirtolaiset ahdingossa Balkanilla

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportin mukaan tuhannet siirtolaiset joutuvat väkivallan ja kiristyksen uhreiksi.
(Kuva: John Perivolaris / cc 2.0)

Yhä useammat pakolaiset ja siirtolaiset pyrkivät Eurooppaan niin sanotun Balkanin reitin kautta. Tuhannet joutuvat väkivallan ja kiristyksen uhreiksi, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan.

Makedonian, Serbian ja Unkarin tilannetta kartoittavan raportin mukaan siirtolaisia ja pakolaisia käännytetään laittomasti ja heidän on erittäin vaikea päästä turvapaikkajärjestelmien piiriin. Viranomaiset ja rikollisjoukot käyttävät heidän hätäänsä hyväkseen, ja olot vastaanottokeskuksissa ovat surkeat.

Balkanin reitti on jo yleisempi tapa tulla Eurooppaan kuin Välimeri. Siirtolaiset tulevat Turkista Kreikkaan meriteitse ja sen jälkeen Makedonian läpi Serbiaan ja Unkariin. Reitti on vähemmän vaarallinen kuin meritie Libyasta, mutta sekin on vienyt ihmishenkiä.

Reitin suosio on kasvanut viime vuosina. Pelkästään Serbian ja Unkarin rajalla kiinniotettujen ihmisten määrä on noussut yli 2 500 prosenttia sitten vuoden 2010. Vuonna 2010 rajalla otettiin kiinni 2 370 ihmistä ja tänä vuonna 60 602, raportissa kerrotaan.

Raportin mukaan Kreikan rajalla siirtolaiset kohtaavat pöyristyttävän huonot vastaanotto-olosuhteet, Makedonian ja Serbian rajoilla heitä käännytetään laittomasti ja heiltä vaaditaan lahjuksia. Osa on käännytetty jopa kymmenen kertaa. Osa haastatelluista siirtolaisista kertoi Amnestylle Serbian poliisin pahoinpidelleen heitä.

Makedonia ja Serbia myöntävät turvapaikkoja vain harvoin, ja siksi moni jatkaa Unkariin, jossa säilöönottokeskusten elinolosuhteet ovat halventavat ja jossa poliisi kohtelee siirtolaisia kaltoin, raportissa kerrotaan. Vain murto-osa saa turvapaikan.

Amnestyn mukaan Balkanin reitin suosio on seuraus EU:n epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta, jossa siirtolaisen asia pitää käsitellä maassa, johon hän ensimmäisenä saapuu. Rajavaltioiden turvapaikanhakujärjestelmän kehittämisen sijasta EU on tukenut lähinnä rajavalvontaa.

"Kasvava joukko pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia joutuu mottiin Balkanin 'ei kenenkään maalle,' ja Serbian ja Makedonian paine kasvaa. Nämä paineet, kuten Italian ja Kreikan, voidaan ratkaista vain järjestämällä EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkakäytäntöjä uusiksi", sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.

Siirtolaiset ja pakolaiset Euroopassa pakolaisetsiirtolaisuuspolitiikkaEU UnkariKreikkaMakedoniaSerbia Amnesty International

Lue myös

Punavalkoinen laiva satamassa.

Koronavirus tyhjensi Välimeren siirtolaisia pelastavista avustuslaivoista –”Tilanne on entistäkin kaoottisempi”, sanoo tutkija

Koronaviruksen aiheuttama hätätila ja Välimeren maiden päätökset ovat tehneet järjestöjen meripelastustoiminnasta lähes mahdotonta. “Tällä hetkellä meillä on Euroopassa kaksi kriisiä. Se, johon kaikki huomio kohdistuu, eli koronavirus, ja kriisi merellä, josta kukaan ei puhu, ja jonka kustannukset maksavat meren yli pyrkivät”, sanoo italialainen tutkija Matteo Villa.
Pakolaisia ristikon takana

EU:n ja Turkin epäonnistunut pakolaissopimus täyttää neljä vuotta – Järjestöt vaativat EU:ta muuttamaan toimintaansa Turkin syyttelyn sijaan

Turvaa hakevien ihmisten hätä Kreikan ja Turkin rajalla on seurausta epäinhimillisestä EU-politiikasta, jossa turvapaikanhakijoihin suhtaudutaan lähinnä politiikan pelinappuloina, kritisoivat Amnesty ja Pakolaisneuvonta.
Pelastusvene, jossa pelastusliivejä

Avustusjärjestö: Kreikan saarten pakolaisleirit evakuoitava koronan vuoksi – Ihmisten pitäminen leireillä ”lähentelee rikollista toimintaa”

Yleisötapahtumia perutaan koronan vuoksi ympäri maailman, mutta Kreikan saarten pakolaisleireillä ahtaasti eläminen on ainoa vaihtoehto. Viruksen estäminen leiriolosuhteissa on mahdotonta, sanoo Lääkärit ilman rajoja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.
Mies halaa vanhassa metsässä valtavaa puuta

”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa

Kenialaisia ogiekeja on yritetty useasti häätää asuinalueiltaan. Uuden, alkuperäiskansojen perimätietoa ja historiaa hyödyntävän 3D-mallinnustekniikan avulla ogiekit ja muut alkuperäiskansat voivat puolustaa maitaan ja suojella luontoa.

Tuoreimmat

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet
Tuore raportti: Työntekijöiden heikolla ravitsemuksella kova hinta bisnekselle – Yritykset menettävät vuosittain jopa 850 miljardia dollaria