EU tuplaa apunsa Afrikan sarveen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU tuplaa apunsa Afrikan sarveen

EU:n komissio on luvannut toimittaa kuivuudesta kärsivään Afrikan sarveen lisäapua yli 80 miljoonan euron arvosta.

EU on luvannut kaksinkertaistaa apunsa nälänhädästä kärsivään Afrikan sarveen. Alueelle on tarkoitus toimittaa humanitaarista apua yhteensä 158 miljoonan euron arvosta.

EU:n humanitaarisen avun komissaari Kristalina Georgieva vieraili tällä viikolla Keniassa Dadaabin pakolaisleirillä, jonne pakenee jatkuvasti lisää ihmisiä pääasiassa Somaliasta. Hänen mukaansa kyseessä on maailman suurin humanitaarinen katastrofi koskaan.

Tähän mennessä EU on antanut tänä vuonna Afrikan sarveen humanitaarista apua noin 70 miljoonalla eurolla. Nyt tarkoituksena on toimittaa alueelle välittömästi apua 27,8 miljoonalla eurolla sekä lisäksi vielä 60 miljoonalla eurolla.

Avustusjärjestöt ja YK ovat pitkään kritisoineet avun hidasta saapumista kuivuudesta kärsivään Afrikan sarveen, jossa 12 miljoonaa ihmistä uhkaa kuolla nälkään. YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin mukaan apua tarvitaan noin kaksi miljardia dollaria, mutta vasta puolet siitä on saatu kasaan.

Apu saapuu Somaliaan

Afrikan sarven kuivuudesta ja ruokakriisistä kärsii pahiten Somalia, jonka kahdelle alueelle YK on jo julistanut nälänhädän. Maassa on yhteensä 3,7 miljoonaa nälkäistä.

YK:n ruokaohjelma WFP sai keskiviikkona 27. heinäkuuta perille ensimmäisen ilmakuljetuksen apua maan pääkaupunkiin Mogadishuun, jonne nälänhätää pakenee tuhat ihmistä päivässä.

WFP:n kymmenen tonnin avustuslastissa on niin kutsuttua terapeuttista ruokaa, jota on tarkoitus käyttää alle 5-vuotiaiden aliravitsemuksen hoitamiseen. Lähipäivinä Mogadishuun aiotaan lennättää 70 tonnia lisäapua.

Somalian avustuskuljetuksia on haitannut maan eteläosissa valtaa pitävä islamistijärjestö al-Shabaab, joka on pitkään kieltänyt avun toimittamisen alueelle. Punainen Risti on kuitenkin kertonut onnistuneensa toimittamaan 400 tonnia ruokaa järjestön kontrolloimille alueille. Myös WFP:n tavoitteena on saada Etelä-Somaliaan apua, viimeisenä keinona pudottamalla ruokaa lentokoneista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia