EU tukee Kioton jatkoa - jos muutkin osallistuvat | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU tukee Kioton jatkoa - jos muutkin osallistuvat

EU:n sitoutuminen Kioton sopimukseen jatkossa riippuu Durbanin ilmastokokouksen lopputuloksesta.

EU:n ympäristöministerit ilmoittivat viime viikolla unionin hyväksyvän jatkokauden Kioton pöytäkirjalle, mikäli sen asettamat ehdot täyttyvät, kansalaisjärjestöjen EU-yhdistys Kehys kirjoittaa.

Tärkein ehdoista on se, että Durbanissa saadaan aikaan poliittinen sitoumus ja konkreettinen tiekartta sekä aikataulu kansainväliselle, kattavalle ja laillisesti sitovalle ilmastosopimukselle.

EU on edelleen valmis nostamaan päästöleikkaustavoitteensa 30 prosenttiin nykyisestä 20 prosentista vain sillä ehdolla, että myös muut kehittyneet maat sitoutuvat vastaaviin leikkauksiin osana kattavaa sopimusta. Vähennykset tehtäisiin vuoteen 2020 mennessä vuoden 1990 tasosta.

Marras-joulukuun vaihteessa pidettävän Durbanin ilmastokokouksen alla keskeiseksi kysymykseksi on nousemassa Kioton pöytäkirjan jatko vuoden 2012 jälkeen. Kehittyneitä maita sitoviin päästövähennyksiin velvoittavan sopimuksen jatkosta pitäisi sopia ensi vuonna Rio+20-konferenssissa.

"Suomi tukee jo nyt 30 prosentin tavoitetta, jos muut teollisuusmaat sitoutuvat vastaavaan ja kehitysmaatkin tekevät osansa. Erityisesti kaikkien merkittävien talousmaiden on aidosti luvattava vähentää päästöjään.”, totesi kokoukseen osallistunut ympäristöministeri Ville Niinistö.

Suomalaiset kansalaisjärjestöt ovat vaatineet, että maa sitoutuu vähintään 40 prosentin päästövähennyksiin vuoteen 2020 mennessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia