EU toimii yhä kehityspolitiikan tavoitteita vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU toimii yhä kehityspolitiikan tavoitteita vastaan

EU:n kehityspolitiikan ja muun politiikan tavoitteet ovat usein ristiriidassa keskenään, toteaa unionin kehitysyhteistyövaliokunta.

EU:n kehityspolitiikan ja muun politiikan tavoitteet ovat edelleen usein ristiriidassa keskenään, todetaan unionin kehitysyhteistyövaliokunnan (DEVE) selvityksissä.

Kehys ry:n siteeraamien kahden selvityksen mukaan etenkin EU:n kauppapoliittiset päätökset ajavat usein vastakkaisia päämääriä kuin kehityspolitiikka. Monet kaupan säädökset suosivat rikkaita maita, polkevat kehitysmaiden hintoja alas ja yksipuolistavat niiden tuotantorakenteita.

EU on pyrkinyt tekemään uudistuksia esimerkiksi poistamalla tullimaksut 176 kehitysmaalta.

DEVEn selvityksen mukaan parantamisen varaa kuitenkin on, sillä monien EU:n kilpailukyvyn kannalta tärkeiden tuotteiden tullimaksut ovat yhä voimassa. Näitä ovat monet maataloustuotteet kuten sokeri ja liha. Näin EU:n oman maatalouden ja tuottajien suojelu ylläpitää edelleen epätasa-arvoisia rakenteita.

EU ja sen jäsenmaat sitoutuivat vuonna 2005 edistämään johdonmukaisuutta kehityspolitiikan ja muiden politiikanalojen välillä.

EU:n tärkeimmät kehityspoliittiset tavoitteet ovat köyhyyden vähentäminen kestävän kehityksen puitteissa sekä demokratian, ihmisoikeuksien ja tasa-arvon edistäminen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia