EU lupaa saavuttaa 0,7-tavoitteen – ilman aikataulua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU lupaa saavuttaa 0,7-tavoitteen – ilman aikataulua

EU:n ulkoasianneuvosto uusi unionin sitoumuksen suunnata 0,7 prosenttia bruttokansantulosta kehitysyhteistyöhön, mutta järjestöjen pelkojen mukaisesti aikataulu jäi sopimatta.

(Kuva: bob / Flickr.com / cc 2.0

EU:n ulkoasiainneuvosto lupaa pysyä unionin tavoitteessa suunnata 0,7 prosenttia jäsenmaiden bruttokansantulosta kehitysyhteistyöhön. Eilen pidetyn kokouksen loppulausumassa ei kuitenkaan mainita, milloin tavoite on tarkoitus saavuttaa.

Ulkoasiainneuvoston dokumentti on osa unionin valmistautumista Addis Abebassa heinäkuussa pidettävään kansainväliseen konferenssiin, jossa on määrä keskustella siitä, miten kestävä kehitys tulevaisuudessa rahoitetaan.

Dokumentin mukaan EU pyrkii 0,7-tavoitteeseen "post 2015 -agendan aikataulussa" ja ottaen huomioon budjettiolosuhteet. Post 2015 -agendalla tarkoitetaan syyskuussa globaalisti sovittavia kestävän kehityksen tavoitteita, joille ei kuitenkaan vielä ole olemassa tarkkaa aikataulua.

EurActiv-uutissivuston mukaan käytännössä ulkoasiainneuvosto onkin päätelmillään laimentanut 45 vuotta vanhan lupauksen. Se oli pelkona jo ennen kokousta, sillä julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan jäsenmailla oli erimielisyyksiä aikataulun kanssa. Kehitysyhteistyöjärjestöt sanoivatkin viimeviikkoisessa kannanotossaan, että tavoitteesta luopuminen tarkoittaisi historiallisen mahdollisuuden menettämistä.

EU uusi sitoutumisensa 0,7-tavoitteeseen vuonna 2005, jolloin 15 maata lupasi saavuttaa tavoitteen vuonna 2015. Vasta neljä maata, Iso-Britannia, Luxemburg, Ruotsi ja Tanska, on onnistunut.

Lisää uusi kommentti